Acasa BusinessEconomic Asigurarea locuinţei: Difernţa între asigurare obligatorie de locuinţa şi una facultativă

Asigurarea locuinţei: Difernţa între asigurare obligatorie de locuinţa şi una facultativă

scris de Marius Bâtcă
5 afisari

Cei mai mulţi români au înţeles importantă asigurării. Pentru restul a demarat Campania Naţională ASIGURĂ-TE! Cantităţile mari de zăpada căzute în această iarnă şi teamă de inundaţii i-au făcut pe români să conştientizeze importanţa încheierii unei asigurări a locuinţei, chiar dacă problemă înlocuirii poliţei de asigurare obligatorie de locuinţa cu una facultativă nu este clarificată încă şi dă bătăi de cap şi autorităţilor şi populaţiei deopotrivă.

asigurare_locuinteScandalul de la primăria Timişoara, unde mii de proprietari de locuinţe asiguraţi facultativ au fost nevoiţi să demonstreze cu acte că au asigurare pentru a nu primi amenzi, subliniază vizibil carenţele legii şi ale sistemului.

Mai presus decât problemă aplicării amenzilor, cu atât mai apăsătoare pentru cei deja asiguraţi, în absenţa unor programe prin care primăriile să poată centraliza datele companiilor de asigurări, este însă faptul că fără o asigurare, fie ea obligatorie sau facultativă, proprietarii nu vor primi despăgubiri din partea statului în cazul unei catastrofe naturale.

Ce ar trebui să ştie populaţia este că incendiile, exploziile şi căderile masive de zăpadă, care au afectat cel mai frecvent locuinţele românilor în ultima perioadă nu sunt riscuri acoperite de poliţele obligatorii de locuinţa, care include doar riscurile de alunecare de teren, inundaţii şi cutremur.

Astfel, pentru a reduce la minimum posibilitatea de nu fi despăgubiţi şi de a trebui să suporte din propriul buzunar o eventuală avariere a locuinţei, proprietarii pot încheia o poliţă facultativă care să o înlocuiască sau să o completeze pe cea obligatorie.

Cei mai mulţi români au înţeles deja importantă asigurării locuinţei la valoarea reală, lucru demonstrat de situaţia contractării acestor produse, astfel încât anul trecut s-au încheiat 4,4 milioane de poliţe facultative şi 574.000 obligatorii.

În acest moment, aproximativ 58% dintre locuinţele din România au o asigurare de casă (obligatorie sau facultativa), iar creşterea este semnificativă deoarece, în urmă cu 2 ani, doar circa 15% din fondul locativ era asigurat.

Totuşi, procentul de 58% este distribuit inegal la nivel naţional, astfel încât poliţele sunt concentrate în proporţie de 40,25% în Bucureşti (inclusiv judeţul Ilfov), celelalte regiuni având o medie de circa 8% – Nord-Vest (9,35%), Vest (7,11%), Sud-Vest (6,54%), Centru (8,68%), Sud (9,83%), Nord-Est (8,82%), Sud-Est (8,11%).

În acest context al necesităţii sporite de informare a populaţiei cu privire la necesitatea asigurărilor, fie ele de locuinţe, maşină sau viaţă, pe 20 martie 2012 a demarat prima etapă a celei mai ample campanii de educare în asigurări din România a ”Campania Naţională ASIGURĂ-TE!„.

Astfel, în perioadă 20 martie – 20 iunie, vor fi distribuite în Capitală şi întreagă ţara peste 500.000 de broşuri informative gratuite, GHIDUL ASIGURATULUI urmând să ajungă în marile intersecţii, principalele centre comerciale, primarii, consilii locale, prefecturi, biblioteci, aeroporturi, gări, expoziţii, muzee şi în întreagă reţea INFO EU-RO.

Campania este organziata de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, CSA – Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, IGPR – Inspectoratul General al Poliţiei Rutiere şi ANPCPPSR – Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, cu sprijinul pieţei de asigurări şi de brokeraj.

Articol aparut in numarul 51 al saptamanalului ZIUAVECHE.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult