Acasa BusinessEconomic Axa economica Paris – Roma

Axa economica Paris – Roma

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Avand in vedere pozitia Germaniei, care pare a se implica din ce in ce mai putin in initiativele importante din cadrul UE, in ultimele saptamani, a aparut o noua alianta economica, formata din Franta si Italia.

Potrivit EurActiv, ghidate de interese financiare comune, cele doua state incearca sa influenteze majoritatea deciziilor Uniunii Europene, incepand de la posibilul imprumut acordat Greciei si terminand cu schimbarile climatice. Principalul semnal al aparitiei acestui “duo neobisnuit” a fost momentul in care presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierului italian Silvio Berlusconi au hotarat sa ignore pozitia Germaniei privind planul de salvare al Greciei. Mai exact, pe data de 11 aprilie, in cadrul unei convorbiri telefonice, cei doi lideri au hotarat ca rata dobanzii pentru un eventual credit acordat autoritatilor de la Atena de catre statele din zona euro, sa fie de 5 %. Desi cancelarul german Angela Merkel sustinea ca rata dobanzii ar trebui sa fie mai mare, in cele din urma, aceasta a fost nevoita sa cedeze presiunilor facute de Paris si Roma, care au beneficiat si de sprijinul presedintelui grupului ministrilor de finante din zona euro, luxemburghezul Jean – Claude Junker.

O alta initiativa comuna a presedintelui francez si a premierului italian a fost scrisoarea expediata pe data de 15 aprilie lui Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, prin care acestia ii solicitau sprijinul in vederea introducerii permiselor pentru emisiile poluante si in statele care nu au semnat acordul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Practic, cele doua state, care platesc pentru permisele de emisii poluante, se tem ca propriile economii ar putea suferi pierderi din cauza importurilor venite din statele care nu fac parte din acordul mentionat. Interesele franco – italiene coincid si in privinta altor chestiuni importante, cum ar fi modificarile referitoare la regulamentele de functionare ale pietelor financiare din UE, precum si proiectul Uniunii Mediteraneene. Intensificarea relatiilor cu partenerii din sudul si estul Mediteranei reprezinta o priortitate diplomatica atat pentru Paris, cat si pentru Roma, in cadrul summitului franco – italian din data de 9 aprilie, fiind semnata si o declaratie comuna in acest sens. Pe de alta parte, Angela Merkel s-a opus intodeauna extinderii UE spre sud, avand in vedere faptul ca, in mod traditional, sfera de influenta a Germaniei este reprezentata de granita estica a blocului comunitar. EurActiv aminteste si faptul ca relatiile dintre Sarkozy si Merkel nu au fost niciodata foarte bune. De exemplu, in anul 2008, presedintele Frantei a anulat un summit franco – german. In acelasi timp, Berlinul a fost deranjat si de faptul ca, la inceputul mandatului sau, Sarkozy a incercat o apropiere fata de Statele Unite si Marea Britanie, in detrimentul Germaniei. O alta chestiune interesanta va fi si alegerea noului presedinte al Bancii Centrale Europene, al carui mandat expira in anul 2011. Mario Draghi (Italia) si Axel Weber (Germania) sunt doi dintre candidatii la aceasta functie, dar, avand in vedere faptul ca in prezent postul este ocupat de francezul Jean – Claude Trichet, e foarte probabil ca Franta sa aiba un rol decisiv in numirea noului presedinte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult