Acasa BusinessEconomic Banca Mondială: Economia României nu a revenit încă pe creştere

Banca Mondială: Economia României nu a revenit încă pe creştere

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Europa emergentă şi Asia Centrală au revenit pe creştere dar există temeri privind şomajul şi durabilitatea expansiunii economiei, a anunţat Banca Mondială (BM), la o conferinţă de presă prilejuită de adunarea generală anuală de la Washington a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale, conform publicaţiei ‘The Financial’ din Georgia.

Redresarea nu s-a simţit la fel în toate statele. Croaţia, Letonia, Kîrghistan si România încă nu au revenit pe creştere’, a declarat vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Philippe Le Houérou, potrivit Agerpres. El a afirmat: ‘Vestea bună este este că statele din Europa emergentă şi Asia Centrală au revenit pe creştere, după ce regiunea s-a confruntat cu un declin sever în timpul crizei economice mondiale. Datorită economiilor mai puternice din Polonia, Rusia şi Turcia, economia a avansat de la un declin de 5,1% în 2009 la o creştere proiectată de 3,9% în 2010’.

Totuşi, oficialul BM a avertizat că ‘redresarea nu este uniformă, există un tablou diferenţiat în cele 30 de state din Europa emergentă şi Asia Centrală. Majoritatea ţările au înregistrat creştere economică anul acesta, dar încă sunt altele care nu au revenit pe creştere’.

Philippe Le Houérou a explicat că şomajul a rămas ridicat în majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est şi continuă să crească în Comunitatea Statelor Independente (CSI). Această tendinţă încetineşte creşterea economică iar povara redresării este simţită de multe familii care nu mai reuşesc să se descurce.

Europa emergentă şi Asia Centrală au fost mai puternic lovite de criză decât alte regiuni din lume din cauza integrării mai strânse în comerţul internaţional şi pieţele financiare şi din cauza slăbiciunii politicilor adoptate în unele ţări. Ca rezultat al acestor legături internaţionale, declinul activităţii economice la nivel mondial a provocat regiunii cel mai sever declin în activitatea economică, echilibrul fiscal, şi influxul de capital, dintre toate regiunile în curs de dezvoltare, apreciază Banca Mondială.

Instituţia a apreciat că perspectivele de creştere ale regiunii în 2010 s-au îmbunătăţit deşi sunt cele mai slabe din rândul economiilor emergente. Banca Mondială estimează că Europa emergentă şi Asia Centrală vor înregistra o creştere de 3,9% în 2010, comparată cu 5% în America Latină şi Caraibe şi cu 9% în statele în curs de dezvoltare din Asia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult