Acasa BusinessEconomic Bancherii se asteapta la un al doilea val de restructurari de credite

Bancherii se asteapta la un al doilea val de restructurari de credite

scris de Ziua Veche
0 afisari

.„Incepand cu trimestrul al patrulea din 2008, unele credite au inceput sa aiba probleme la rambursare din doua motive. Primul este criza, iar o parte din populatie chiar nu a mai putut sa plateasca. Acum ma refer si la ce se va intampla maine, daca populatia considerata angajata bugetar, care va avea veniturile reduse si care are credite la noi, va mai putea sa plateasca? Nu. Trebuie sa restructuram 30% din portofoliul de credite? Cam atat reprezinta imprumuturile acordate bugetarilor. Asta inseamna costuri, iar veniturile raman la fel”, a declarat, joi, directorul general al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu, citat de Mediafax.


„Ne asteptam sa existe un al doilea val de restructurari din cauza masurilor de austeritate. Sistemul bancar este pregatit ca sa faca fata cu brio. S-a vorbit ca 25-30% din clientii sectorului bancar vor fi afectati de reducerea veniturilor”, a spus, la randul sau, Presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, a aratat ca posibilitatile de restructurare sunt in prezent mai avansate comparativ cu 2009 si ca nu se va mai discuta despre restructurari pentru clienti care si-au pierdul locul de munca, ci pentru persoane cu venituri mai reduse, proces mult mai usor de realizat din punct de vedere al sistemului bancar. Potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei, o cincime de creditele destinate populatiei au fost acordate de banci salariatilor din sectorul public, ceea ce reprezinta aproximativ 20 de miliarde de lei (4,8 miliarde euro). Surse din piata bancara au declarat pentru Mediafax ca datele culese de banca centrala arata o dispersie semnificativa, unele banci avand o pondere spre 10%, in timp ce altele au finantat bugetari in proportie de 25% din totalul imprumuturilor acordate populatiei.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult