Acasa BusinessEconomic Bancile sunt pesimiste in privinta reluarii cererii de credite

Bancile sunt pesimiste in privinta reluarii cererii de credite

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Bancile nu anticipeaza reluarea cererii de credite din partea companiilor sau a populatiei, dupa ce in trimestrul al doilea s-a consemnat inasprirea termenilor de creditare, mai putin in privinta imprumuturilor ipotecare, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei, citat de Mediafax.


„La nivel agregat, termenii creditarii (firmelor – n.r.) au fost inaspriti in T2/2010. Masurile luate in aceasta perioada au avut un grad de restrictivitate mai scazut decat in T1/2010. Pe fondul deteriorarii calitatii portofoliului de credite, bancile (in procent net de aproximativ 25%) au majorat primele solicitate in cazul creditelor mai riscante, pentru a putea acomoda mai usor eventuale pierderi. Concomitent au fost intarite si cerintele de colateral/garantii. Acest termen al creditarii a fost revizuit cel mai des de la debutul crizei financiare, in conditiile in care peste 75%din creditul companiilor nefinanciare este garantat cu ipoteci”, se spune in sondajul BNR privind creditarea in trimestrul al doilea.

Cererea de credite pentru achizitia de locuinte si terenuri a ramas in teritoriul negativ in trimestrul al doilea, infirmand asteptarile optimiste anterioare ale bancilor. Aceasta evolutie s-a conturat pe fondul scaderii increderii consumatorilor in situatia economica generala si in veniturile viitoare.

Pe termen scurt bancile nu intrevad o reluare a creditarii imobiliare. Tendinta de ajustare a pretului locuintelor s-a mentinut si in T2/2010, marcandu-se doi ani de la debutul acesteia. Procentul net al bancilor care au raportat aceasta evolutie este de 60%, in crestere fata de T1 2010. Conform asteptarilor, corectiile pe piata imobiliara vor continua si in T3″, se arata in sondaj.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult