Acasa BusinessEconomic Bancile taxate pentru a ajuta criza

Bancile taxate pentru a ajuta criza

scris de Ziua Veche
3 afisari

.O taxa impusa bancilor la nivelul Uniunii Europene (UE), pentru ca acestea sa suporte o parte din costurile crizei financiare, ar putea genera venituri substantiale, de peste 50 de miliarde de euro, si ar ameliora situatia sistemului, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE). Mai mult, aceasta taxare ar limita, in acelasi timp, comportamentul inadecvat al institutiilor financiare, se arata in documentul publicat, marti, de CE si citat de Mediafax.


Studiul analizeaza diferitele proiecte de taxe discutate in Europa, pentru ca bancile sa suporte o parte a costurilor de sprijinire a sistemului financiar sau a programelor de adaptare la schimbarile climatice. Ministrii de Finante din UE vor dezbate intr-o reuniune, ce are loc sapatamana viitoare, o pozitie comuna pe acest subiect, inainte de a participa la urmatorul summit G20 programat pentru iunie, la Toronto. Analiza UE include atat modele din Europa, cat si planurile SUA de a institui o taxa pentru banci.
Impozitul de 0,036%, aplicat in prezent in Suedia, ar genera circa 13 miliarde de euro in UE, in timp ce aplicarea ratei avuta in vedere de executivul american, de 0,15%, ar produce venituri de peste 50 de miliarde de euro. O alta varianta luata in calcul, perceperea unei taxe pe tranzactiile financiare, ar aduce incasari de 20 de miliarde de euro in Europa. Una din consecintele majore ale introducerii unei astfel de taxe ar fi delocalizarea tranzactiilor bancare in alte regiuni, determinand o scadere substantiala a veniturilor centrelor financiare importante.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult