Acasa BusinessEconomic Băsescu: Consolidarea fiscală, de foarte mare importanţă

Băsescu: Consolidarea fiscală, de foarte mare importanţă

scris de A.B.
12 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, înainte de plecarea la  reuniunea Consiliului European, că poziţia României va viza susţinerea Tratatului fiscal, găsirea soluţiilor pentru consolidare fiscală, încurajarea creşterii economice fără afectarea fondurilor structurale, dar şi liberalizarea pieţei forţei de muncă în zona euro. 

basescu„Statele trebuie să îşi prezinte punctele de vedere în aşa fel încât la Consiliul din 28, Comisia să propună un proiect care să fie cât mai puţin conflictual. Atât la Consiliul din decembrie, cât şi la cel de primăvară din acest an, Comisia Europeană a primit mandat de la şefii de stat sau de Guvern să prezinte un document care să fie axat pe creştere economică. Din acest punct de vedere, România susţine fără rezerve actualul Tratat fiscal şi consideră că nu este posibilă o creştere economică fără consolidare fiscală. Noi suntem pe drumul găsirii unui teren solid în zona consolidării fiscale. Măsurile de creştere economică nu trebuie să prevadă diminuarea fondurilor structurale.Chiar dacă un stat nu ar reuşi să cheltuiască în timp util sumele alocate, trebuie să găsim formule de extindere a timpului şi nu de reducere a sumelor alocate”, a susţinut preşedintele Băsescu.

El a precizat că pentru execuţia bugetară 2007-2013 sunt prevăzuţi încă doi ani după terminarea exerciţiului bugetar, însă acest termen ar putea fi extins la trei ani, astfel încât fondurile structurale să fie utilizate integral. „Avem problema legată de posibilităţile de finanţare a creşterii de către Banca Europeană de Investiţii. Cel puţin în cazul României există situaţii în care nu putem folosi banii de la Banca Europeană de Investiţii din pricina constrângerilor de deficit bugetar. Şi atunci va trebui să găsim o formulă prin care să putem utiliza banii destinaţi dezvoltării, rămânând în acelaşi timp în parametrii acceptaţi de UE. Un subiect pe care îl voi lansa în discuţie va viza calcularea deficitelor pe cash în aşa fel încât banii care ne-ar veni pentru investiţii să nu ne împingă în situaţia de deficit excesiv” a declarat pentru Agerpres Băsescu. El a adăugat că România susţine implementarea unui program european de relansare a creşterii economice pe fondul unei bune stabilităţi fiscale a statelor.

„Vom susţine fără rezerve soluţii de creştere economică cu condiţia ca acestea să nu lezeze interesele, adică punerea sub semnul întrebării a fondurilor structurale neutilizate, redirecţionarea lor. În acelaşi timp vrem să putem beneficia de eventuale facilităţi create în interiorul unui program de creştere economică ce va fi prezentat în iunie, dar într-o modalitate care să nu ne împingă în zona de deficit excesiv, să intrăm într-o situaţie în care să putem fi penalizaţi”, a afirmat şeful statului. Băsescu a susţinut că în cadrul discuţiilor pe care le va purta la Bruxelles va atinge şi subiectul Greciei, dar şi cel privind liberalizarea pieţei forţei de muncă.

„Şi Grecia va fi cu siguranţă un subiect. Susţinem găsirea de soluţii ca Grecia să rămână în euro-zonă. Este nu numai în interesul nostru, dar al tuturor statelor UE. Nu am nici o reţinere ca atunci când se va aborda subiectul pieţei unice, să abordăm şi subiectul pieţei unice a forţei de muncă. Nu putem fi într-un soi de limbaj dublu. Când este vorba de piaţă unică liberalizată să putem cumpăra orice, oriunde pe teritoriul UE, să facem tot felul de afaceri, să fim de acord, iar când vine vorba de libera circulaţie a forţei de muncă să mai avem încă restricţii în anumite state. Lucrurile trebuie discutate foarte deschis şi cinstit. Nu putem vorbi numai de bani. Sunt convins că o liberalizare completă a pieţei forţei de muncă din UE este un element de creştere economică”, a subliniat preşedintele.

1 comentariu

digital 23-05-2012 - 20:40

mai du-te dreq!
konsolidează-ți,căt mai ești la comandă,conturile,că te așteaptă zile și ani negri!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult