Acasa BusinessEconomic Băsescu: Va mai dura câțiva ani până să adoptăm moneda Euro

Băsescu: Va mai dura câțiva ani până să adoptăm moneda Euro

scris de C.S.
11 afisari

Președintele Traian Băsescu este de părere că România nu este pregătită să treacă la Euro, adoptarea monedei unice urmând să aibă loc abia peste câțiva ani, în ciuda progreselor semnificative făcute în acest sens.

Președintele susține că vor mai trece câțiva ani până la adoptarea monedei unice.

„România nu este încă membră a zonei Euro şi va mai dura câţiva ani până să adoptăm moneda unică. Aceasta nu înseamnă că aderarea la Euro nu se află pe agenda de priorităţi ale României. Banca Naţională arăta într-o evaluare recentă că progresele pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă sunt semnificative, astfel încât doar rata inflaţiei şi ratele dobânzilor pe termen lung depăşesc încă valorile de referinţă ale criteriilor de la Maastricht”, a declarat președintele.

Traian Băsescu a explicat că cele mai recente proiecţii sugerează îndeplinirea şi a acestor condiţii în cursul anului 2014.

„Dacă aderarea la zona Euro este plasată în perspectivă temporală medie, dată fiind importanţa asigurării convergenţei reale, participarea de la bun început la Uniunea Bancară este obiect de consens politic intern şi se va operaţionaliza pe termen scurt”, a conchis Traian Băsescu.

11 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 15-01-2014 - 14:30

Dupa 10 ani de conducere dezastruoasa , in care doar EL si acoliti sai , au facut averi , incomensurabile , vine si ne …explica , ce !

A ajuns R O M A N I A sa fie cea mai saraca T A R A din EUROPA, cu toate bogatiile ei !
A ajuns R O M A N I sa fie cei mai saraci cetateni ai Comunitati Europene, fiind nevoiti sa caute o paine la altii ,
Asa ceva nu poate ramane , netaxat !
Sa plateasca , basescu si cei care au nenorocit R O M A N I A !
Indiferent , cine sant !

UnUL 15-01-2014 - 14:37

† ‼ !! ← ↑ → ↓ ↔ ↕ ♪ ♫ ☻☺ ☼ ﷲ ﷼ ﺥﺱ ﺶﻍ ﯔ שּׂ ♯ ♠ ‡ ????

pathfinder 15-01-2014 - 16:16

Parerea mea: Romania nici peste 5 ani nu va fi pregatita.
Si o adoptare a Euro in pripa nu va aduce nimic bun.

P.S. E doar o parere, nu dau cu parul…

ValVerde 15-01-2014 - 16:36

Legarea unei economi slabe de o moneda puternica nu e o decizie fericita.
Romania ar face mai bine sa mai astepte.
Manevrarea ratei de schimb si jocul cu inflatia controlata, daca sunt facute bine, ajuta economia nationala.

Fara discutie ca e de dorit sa avem disciplina financiara impusa de aderarea la Euro, dar rigiditatea sistemului vor afecta nefavorabil cresterea economica.

Masura ar fi binevenita daca finantele romanesti ar fi in degringolada totala (vezi cazul Ecuador si adoptarea dolarului ca moneda nationala) dar sistemul financiar in Romania e controlat de aderarea la UE, deci nu exista problemele care existau in Ecuador inainte de dolarizare.

Contraexemplu, problema Argentinei, care practic si-a dolarizat economia la sfirsitul anilor ’90 si care a luat-o in falci tare de tot, in special de la Brazilia, (care si-a devalorizat moneda de trei ori) pina la punctul ca era mai ieftin sa cumperi tot din Brazilia decit sa produci.
De acord, nici asta nu e 100% scenariul din Romania, dar extrapolind se poate intelege argumentul impotriva adoptarii Euro.

Antibasistul 15-01-2014 - 17:58

Ar fi o mare prostie ca RO sa treaca la moneda euro care a nenorocit economiile slabe din sudul UE, si economia noastra-i slaba, e a unei țari sarace!

Suedia si Anglia au ramas la monedele lor!

Pribeagul 15-01-2014 - 19:29

Daca voi, nemernicilor, si gastile voastre jegoase ati fi avut alte preocupari si nu exclusiv jaful tarii, era posibil sa faceti din Romania o tara prospera, pentru ca posibilitati au existat si exista.

Alti conducatori, devotati tarii si poporului, sunt hotariti si au certitudinea ca vor realiza prosperitatea tarii lor: „Primul-ministru polonez Donald Tusk a promis că Polonia va deveni până în 2022 una dintre cele mai bogate 20 de ţări ale lumii cu ajutorul fondurilor alocate de UE pentru perioada 2014-2020.”

Tache 16-01-2014 - 02:05

Thaksin Shinawatra este traianbasescul Tailandei, dictatorul care „lupta impotriva coruptiei” si aplica politicile wall-street-iste, dar tailandezii au reactionat masiv.

http://www.blacklistednews.com/Thailand:_Occupy_Bangkok_Begins/31985/0/38/38/Y/M.html

UnUL 16-01-2014 - 07:53

Hopa, de unde a apărut marele politolog, specializat în Asia de sud-est !!

Tache 15-01-2014 - 21:12

Cum arata un succesuri……..aprilie 2012…..

” Romania isi mentine tinta indeplinirii criteriilor pentru aderarea la zona euro in anul 2015 si are incredere in constructia europeana si in euro ca moneda a intregii Uniuni Europene, a declarat joi, la primele ore, presedintele Traian Basescu, dupa reuniunea informala a Consiliului European.

„Este adevarat ca zona euro are unele probleme in prezent, dar noi avem incredere foarte mare atat in constructia UE, cat si in euro ca moneda a Uniunii Europene. Trebuie sa stiti ca si acum Romania este o tara care se angajeaza, pe baza Tratatului, sa indeplineasca conditiile pentru adoptarea euro ca moneda nationala.

Noi vrem sa indeplinim criteriile pentru aderarea la zona euro si sa intram in aceasta zona de indata ce indeplinim criteriile. Atunci cand ajungem in 2015 vom vedea daca intram in acel an sau vom amana intrarea cu un an, dar in orice caz Romania va adera la zona euro”, a mentionat seful statului roman.

El a raspuns intrebarii unui jurnalist chinez in legatura cu optiunile Chinei de a investi in SUA sau in Uniunea Europeana. „In orice caz, eu sunt un prieten al SUA, sunt membru al UE si va recomand Romania”, ca destinatie a investitiilor chineze, a mai spus presedintele roman.

Discutiile din cadrul Consiliului European informal s-au concentrat pe cateva orientari principale: politici economice nationale solide (ce constituie baza mentinerii unei strategii de consolidare fiscala favorabile cresterii economice si pentru evitarea derapajelor macroeconomice); politici ale UE purtatoare de valoare adaugata (cu accent pe masurile prevazute in cadrul Actului privind piata unica).

S-a mai discutat despre masuri de imbunatatire a finantarii economiei (printre care mobilizarea Bancii Europene de Investitii pentru sustinerea mai buna a IMM-urilor si a infrastructurilor-cheie) si masuri de consolidare a crearii de locuri de munca (vizand atat politicile nationale, cat si cele ale UE). „

Ad 16-01-2014 - 06:14

In Republica MRU orice e posibil.

UnUL 16-01-2014 - 07:50

Ad, dacă ai impresia că ai umor, ai dreptate : ai impresia.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult