Acasa BusinessEconomic BCE nu e de acord cu reducerea datoriei Greciei

BCE nu e de acord cu reducerea datoriei Greciei

scris de C.P.
6 afisari

Banca Centrală Europeană (BCE) nu va participa la nicio decizie de reducere a datoriei Greciei, a afirmat, luni, Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii, într-un interviu acordat publicației germane de afaceri ‘Handelsblatt’, transmite Reuters.

Cursul BNR a scăzut la 4,4340 lei/euro

(foto: business24.ro)

‘Nu este de competența BCE să decidă dacă Grecia are nevoie de o reducere a datoriei. Dar este absolut sigur că nu putem fi de acord cu o reducere a datoriei care să includă obligațiunile elene deținute de BCE’, a declarat Benoit Coeure.

Potrivit acestuia, guvernele europene trebuie sa implementeze reforme si sa-si consolideze bugetele nationale pentru a crea o crestere sustenabila si locuri de munca.

Luni, ministrii de Finante din zona euro vor discuta la Bruxelles necesitatile de finantare ale Greciei, iar surse anonime sustin ca oficialii ar putea anunta prelungirea pachetului de asistenta financiara pentru Atena.
Obligatiunile guvernamentale elene pot fi achizitionate începând cu luna iunie, dar sub anumite conditii, a afirmat, vineri, Ignazio Visco, membru în Consiliul guvernatorilor Bancii Central Europene si guvernator al Bancii Centrale a Italiei.
Joi, BCE a confirmat lansarea unor masuri de relaxare cantitativa (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro menite sa previna stagnarea economiei zonei euro. Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a anuntat achizitii lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pâna la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pâna în septembrie 2016. ?arile aflate sub programe de asistenta financiara, cum ar fi Grecia si Cipru, vor fi incluse în programul de stimulare al BCE, dar cu anumite conditii, a anuntat Mario Draghi.
‘Consiliul guvernatorilor Bancii Central Europene a discutat când va începe achizitionarea diverselor tipuri de obligatiuni suverane în diverse state. Atât timp cât evolutiile din Grecia stârnesc îngrijorare, va fi posibila în iunie cumpararea de bonduri elene, tinând cont de limitarile care vor fi impuse’, a afirmat, la rândul sau, Ignazio Visco, într-un interviu acordat la Forumul de la Davos.
Programul anuntat joi de Mario Draghi, care se va derula din martie 2015 pâna în septembrie 2016, începe ‘suficient de rapid si va fi întrerupt,  daca se vor înregistra probleme’, a explicat Visco.
Acesta a spus ca nu este îngrijorat de posibilele riscuri cu care s-ar putea confrunta bancile centrale în urma achizitiilor. Prin acest program, cele 19 banci centrale din zona euro vor prelua o parte din riscurile legate de achizitionarea de catre BCE a obligatiunilor guvernamentale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult