Acasa BusinessEconomic Bilantul celor trei ani de criza. Statistici la preturi si investitii

Bilantul celor trei ani de criza. Statistici la preturi si investitii

scris de Doru Dragomir
6 afisari

Criza din Romania a mai bifat o borna pe harta timpului: a implinit trei ani la finele celui de-al treilea trimestru. Cu aceasta ocazie, Econtext isi propune sa radiografieze evolutia mai multor indicatori si produse. Mai exact, va vom arata cum au evoluat 15 indicatori si produse de la inceputul crizei (care a avut loc la finele trimestrului trei din 2008) si pana in trimestrul omolog din acest an.

Vom analiza astfel cum au evoluat investitiile straine directe, cursul de schimb, salariul mediu, numarul somerilor, inmatricularile de masini noi, gigacaloria, aurul, petrolul, benzina, chiriile, locuintele, cartofii, laptele, carnea de porc si pretul unei calatorii cu metroul. In enumerarea anterioara, sunt cinci indicatori si zece produse. In privinta produselor, este vorba despre preturile acestora, evolutia preturilor in intervalul de timp mentionat. Iar in aceste zile au fost publicate cele mai noi statistici despre multe din produsele indicate. Din nefericire, bilantul celor trei ani este mai mult decat tragic. Din cei 15 indicatori si produse, doar cinci s-au imbunatatit: pretul cartofilor, chiriile si pretul locuintelor, inmatricularile auto si salariul mediu.

In privinta locuintelor, am luat ca exemplu un apartament de trei camere din Bucuresti. Chiria la un astfel de apartament a scazut cu 50% (de la o chirie medie de 800 de euro pe luna in trimestrul trei din 2008, pana la 400 de euro/luna in trimestrul trei din 2011). In plus, pretul de vanzare al unei astfel de locuinte a scazut de la 130.000 de euro, pana la 70.000 de euro. La randul lor, cartofii s-au ieftinit (de la 1,5 lei/kg in trimestrul trei din 2008, pana la 1 leu/kg in trimestrul trei din 2011), inmatricularile auto au crescut usor (cu 8%), iar salariul mediu a urcat cu 13%. Totusi, ieftinirea cartofilor este conjuncturala, bazandu-se pe un an agricol foarte bun, in timp ce avansul inmatricularilor este destul de slab. In schimb, celelalte 10 produse si indicatori s-au inrautatit, iar multe intr-o masura foarte mare. De exemplu, aurul la bursele internationale s-a scumpit cu 96% (de la 884 dolari pe uncie in trimestrul trei din 2008, pana la 1.735 dolari pe uncie in trimestrul trei din 2011). O alta inrautatire profunda a avut loc in cazul investitiilor straine directe in Romania: (de la 2,35 miliarde de euro in trimestrul trei din 2008, pana la 160 milioane de euro in trimestrul trei din 2011). De asemenea, calatoriile cu metroul au consemnat o scumpire la fel de drastica: 82% (pretul unei cartele cu doua calatorii a fost majorat de la 2,2 lei pana la 4 lei in perioada precizata).  Dar iata cum au evoluat toti cei 15 indicatori si produse in cei trei ani de criza:

5 comentarii

Europeanuul 14-12-2011 - 14:22

Investitiile straine directe (”IDS”) se numara printre cei mai indicatorii macroeconomici importanti care indica trendul evolutiei cresterii economice (intrarile de capital reprezinta o sursa de finantare a deficitelor de cont curent, participa la suplimentarea capitalului intern destinat achizitionarii de active, stimuleaza investitiile autohtone, etc).

In Romania impactul crizei asupüra investitiilor straine directe este vizibil cu ochiul liber (vedeti documentul – Anexa grafice – din raportul pentru 2010 din lincul de mai jos).

http://www.bnr.ro/Investitiile-straine-directe-(ISD)-in-Romania-3174.aspx

Repartizarea investitiilor straine directe pe tari de origine este afisata la punctul (2.3) din lincul de mai jos. Am fost foarte surprins sa gasesc ca olandezii (etichetati in Romania ca si „zarzavagii”) au fost cei mai mari investitori – din perioada anului 2010.

http://www.bnr.ro/page.aspx?prid=5997

BULA 14-12-2011 - 15:12

Olandezii au arendat (cumparat) zeci de mii de hectare de teren arabil. Orbetilor care si-au arendat pamantul le dau cam 1500 lei/hectar, mai putin decat este subventia de la stat.
Ma intreb daca olandezii astia sunt chiar olandezi, sau sunt altii cu cetatenie olandeza ?

Europeanuul 14-12-2011 - 15:51

Voi ati devenit hazlii rau de tot cu povestile voastre (cu evreii). Va schimonositi ca niste mascarici.

Olandezii au investit bani in utilaje si productie (nu-i poti pune pe acelasi calapod cu sirienii de pe timpl lui Iliescu). In cele din urma, agricultura a avut o contribuitie importanta la cresterea economica anul acesta. Sau nu? Romania dispune de resurse excelente in sectorul agrar. Din pacate aceasta resursa ramane in mare parte neexploatata – o mare parte din terenuri stau inca pirlog.

P.S.
Care e diferenta dintre un investitor olandez si un investitor roman?

Europeanuul 14-12-2011 - 16:05

Bilantul celor trei ani de criza, cauze si efecte.

http://www.bnr.ro/Investitiile-straine-directe-(ISD)-in-Romania-3174.aspx

Europeanuul 14-12-2011 - 16:11

Bilantul celor trei ani de criza, cauze si efecte – sorry.

http://www.iccv.ro/sites/default/files/Raport%20social%204%202011.pdf

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult