Acasa BusinessEconomic Bloomberg: Averea românilor a rămas la fel în ultimii cinci ani

Bloomberg: Averea românilor a rămas la fel în ultimii cinci ani

scris de D.P.
14 afisari

Românii nu sunt mai bogaţi în prezent decât în urmă cu cinci ani, deşi România înregistrează cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană (UE), potrivit Bloomberg.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat estimările publicate la jumătatea lunii noiembrie, referitoare la creşterea de 8,8%, pe serie brută, a Produsului Intern Brut (PIB) în al treilea trimestru al anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Aceasta este cea mai mare creştere economică din UE, dar această evoluţie nu se reflectă şi în averea românilor. Astfel, bogăţia ţării, calculată în funcţie de activele nete ale cetăţenilor ca parte din veniturile disponibile, a rămas la acelaşi nivel ca în urmă cu cinci ani, potrivit Bloomberg.

Pentru cei mai mulţi dintre români, cea mai mare parte a câştigurilor sunt cheltuite pe mâncare şi haine, în contextul în care condiţiile de trai sunt printre cele mai slabe din UE. Românii se comportă de parcă generozitatea Guvernului va continua la infinit, consideră economistul-şef al BRD, Florian Libocor.

“Cetăţenii nu au acumulat avere în ultimii ani, dar şi-au crescut gradul de îndatorare pe baza unor aşteptări pozitive. Mulţi nu au aşteptat să vadă dacă promisiunile se materializează şi au consumat mai mult, acumulând datorii. La un moment dat, o corecţie va fi inevitabilă”, a declarat Libocor, pentru Bloomberg.

Banca Mondială a revizuit în creştere cu două puncte procentuale, de la 4,4% la 6,4%, avansul economiei României pentru 2017, dar a avertizat asupra unei încetiniri în 2018.

Astfel, Banca Mondială estimează un avans de 4,5% al economiei româneşti în acest an, o încetinire semnificativă faţă de creşterea de 6,4% estimată pentru 2017, în contextul în care economiile din zona euro vor încetini în 2018.

Totodată, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna decembrie la 3,32%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care ouăle s-a scumpit cu 43,2% în ultimul an, potrivit INS.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult