Acasa BusinessEconomic BNR: 40% din fondurile europene vor ramane in tara dupa accesare

BNR: 40% din fondurile europene vor ramane in tara dupa accesare

scris de M.A.
0 afisari

Ieşirea din criză depinde de noi, de momentul în care vor fi corectate dezechilibrele pentru a fi credibili şi a deveni parteneri viabili în relaţia cu creditorii şi investitorii, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, citat de Agerpres.

‘Trebuie să accesăm fondurile europene. Ele sunt motorul’, a spus oficialul BNR cu ocazia ‘Zilelor porţilor deschise pentru studenţii economişti’. Potrivit acestuia, după ce accesăm fondurile europene, o să scadă şi rata şomajului, deficitul extern. El a mai spus că 40% din bani vor rămâne în ţară, restul se vor duce în afară.

„Avem de atras vreo 30 miliarde euro în total. Am atras foarte puţin până în prezent, vreo 10%. Trebuie să ne mobilizăm cu toţii, autorităţile, factorii decizionali competenţi pentru a accede aceste fonduri necesare economiei reale. Sunt fonduri pentru modernizarea economiei reale, fonduri pentru dezvoltarea agriculturii, dezvoltarea industriei alimentare, ca să ridici importurile, să reduci dezechilibrul comercial şi valutar al ţării, pentru infrastructura localităţilor, pentru îmbunătăţirea reţelelor de canalizare, a reţelelor de energie termică, alimentare cu apă şi aşa mai departe”, a declarat Geogescu.

Potrivit acestuia, sunt cinci ‘pedale’ pe care trebuie să le apese autorităţile şi anume politica bugetară, politica monetară, politica valutară, politica veniturilor populaţiei şi cea de ajustare structurală. El a mai spus că, pentru a scădea evaziunea fiscală, România are nevoie de un cod fiscal mai ferm. ‘E adevărat, evaziune zero nu există nicăieri în lume, aşa cum nu există nicio ţară în care să nu fie gripă sau hepatită A’, spune Georgescu.
Oficialul băncii centrale a mai afirmat că tocmai cei care nu plătesc impozite şi taxe la nivelul cuvenit beneficiază de cheltuielile publice. Spre exemplu, ei folosesc mai mult şoselele, cu maşini scumpe, în timp ce persoana care plăteşte merge pe jos, în adidaşi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult