Acasa BusinessEconomic BNR a mărit prognoza privind inflaţia la 7,5% pentru sfârșitul acestui an

BNR a mărit prognoza privind inflaţia la 7,5% pentru sfârșitul acestui an

scris de Misu Andrei
75 afisari

BNR a revizuit în creştere prognoza privind inflaţia, estimând o rată de 7,5% în decembrie, cu 1,9 puncte peste estimările făcute de bancă în raportul anterior, din luna august, ca urmare a majorării preţurilor la energie. De asemenea, prognoza pentru finalului anului 2022 a fost ajustată la 5,9%, cu 2,5 puncte peste estimările anterioare, conform Mediafax.

BNR subliniază că, din aceste revizuiri, o parte covârşitoare este explicată de contribuţia în creştere a componentelor coşului de consum aflate în afara controlului politicii monetare.

„Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 7,5 la sută în luna decembrie 2021, după o încetinire temporară a trendului ascendent observat recent, pe fondul intrării în vigoare a măsurilor de compensare a consumatorilor casnici de energie electrică şi gaze naturale, care se vor reflecta şi asupra ratei inflaţiei IPC pe perioada aplicării acestor prevederi (noiembrie 2021 – martie 2022).

Ulterior, în aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri, rata anuală a inflaţiei IPC va reflecta majorări de o magnitudine substanţială, atingând 8,6 la sută în trimestrul II 2022, un maxim din intervalul prognozei. După acest moment, rata inflaţiei IPC este prevăzută să se tempereze, până la 5,9 la sută la sfârşitul la sfârşitul anului viitor şi, respectiv, 3,3 la sută la orizontul proiecţiei”, arată BNR.Banca Naţională precizează că sub ipoteza stabilizării preţurilor energiei, a reducerii anticipaţiilor inflaţioniste şi a disipării graduale a impactului şocurilor asupra costurilor de producţie, rata anuală a inflaţiei se va atenua din a doua jumătate a anului viitor, menţinându-se însă la finalul acestuia la 5,9%, substanţial peste limita superioară a intervalului ţintei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS