Acasa BusinessEconomic BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, luni, sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric, si sa mentina ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.

Reducerea dobanzii de politica monetara la 6,5% este aplicabila incepand de marti, 30 martie. Banca centrala a reiterat ca urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Totodata, BNR a aratat ca va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale. Decizia BNR a fost anticipata de majoritatea analistilor economici intervievati de Mediafax, care au previzionat ca banca centrala va cobori dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, pentru a sustine redresarea economiei si a creditarii, dar si pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului. Analistii considera ca reducerea dobanzii de politica monetara va reprezenta un stimul puternic pentru reducerea mai rapida a dobanzilor la credite si va tempera presiunile de apreciere a leului. In primele doua sedinte de politica monetara din acest an, din lunile ianuarie si februarie, banca centrala a decis reducerea dobanzii cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%. Dobanda de politica monetara s-a mai situat la 7% in perioada iunie- noiembrie 2007, ajungand atunci la nivelul minim istoric. Inflatia anuala a scazut, in februarie, dupa trei luni consecutive de crestere, la 4,49%, de la 5,2% in ianuarie, iar rata lunara a coborat de la 1,68% la 0,2%. Guvernatorull BNR, Mugur Isarescu, a declarat, vineri, ca banca centrala are toate motivele sa reduca dobanda de politica monetara, atat timp cat inflatia scade. Pentru 2010, BNR tinteste in acest an o inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%. Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult