Acasa BusinessEconomic BNR a redus dobânda de referință la un nivel istoric

BNR a redus dobânda de referință la un nivel istoric

scris de Misu Andrei
111 Afisari

Dobânzile la lei scad puternic, după tăierea de către BNR dobânzii de referință. Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 1,59%, de la 1,78% vineri. Spre surprinderea analiştilor, care se aşteptau la o reducere, dar nu chiar acum, BNR a decis scăderea dobânzii de referinţă de la 1,5% la 1,25%, cel mai redus nivel din istorie.

„În acelaşi timp BNR a scăzut şi dobânda pe care o plăteşte la depozitele atrase de la bănci, de la 1% la 0,75% şi, cel mai important lucru, a scăzut şi dobânda Lombard de la 2% la 1,75%.

Au fost opinii care prefigurau o decizie de genul acesta, opiniile analiștilor erau împărțite, dar era așteptată această reducere în această perioada, mai ales că Banca Națională, neavând un calendar stabil de ședință, nu mai sunt acele repere fixe. În consecință poate fi considerată o surpriză pentru că nu am avut calendar, dar ea e în conformitate cu ce ne arată piața și cu ceea ce ne arată evoluția inflației pentru că acestea sunt reperele fundamentale pe care încercăm să le construim.

Decizia de reducere subliniază că această strategie de reducere graduală a dobânzilor pe care Banca Națională a adoptat-o și de fapt a și anunțat o în cursul anului, această strategie da rezultat. Avem și o stabilitate a cursului de schimb și o inflație de undeva la 2 la sută, acestea sunt premisele și acesta e scenariul. Există o lichiditate suficientă în piață, pentru că dacă n-ar există suficienți bani în piață probabil n-am avea această evoluție.

Am văzut comentarii legate de faptul că dobânda de politică monetară de 1,25 ar fi mai ridicată decât cea din zonă și că, nominal, este pozitivă. Într-adevăr, așa e, dar dacă o corelăm cu inflația, vedem că avem o dobânda real negativă, inflație 2, dobânda de 1,25″, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult