Acasa BusinessEconomic BNR avertizează PSD: Cota progresivă nu echilibrează bugetul

BNR avertizează PSD: Cota progresivă nu echilibrează bugetul

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Eugen Rădulescu a ţinut să atragă atenţia social-democraţilor că revenirea la cota progresivă nu va aduce o echilibrare a bugetului, în condiţiile în care încasările din impozitul pe venit trec puţin de 3% din PIB, fiind cele mai mari în regimul de cotă unică, dar costul cu forţa de muncă ar creşte puternic, consideră directorul de audit din BNR, Eugen Rădulescu.


Vorbim despre o marjă în care cota unică aduce mai multe venituri, în condiţiile în care impozitul pe venit nu a adus decât puţin peste 3% din PIB. Revenirea la o cotă progresivă nu va aduce în niciun caz o echilibrare a deficitului bugetar (…) Ar creşte doar costul total (…) S-ar întâmpla ce s-a mai întâmplat, ori angajatorii ar plăti la negru, ori ar merge la vecinii noştri unguri, care asta se pregătesc să facă acum, să introducă cota unică”, a precizat Rădulescu, la o conferinţă pe teme economice, citat de Mediafax. El a explicat că în momentul de faţă există cincii feluri de contribuţii de asigurări plătite de angajator, trei feluri de contribuţii plătite de salariat şi 16% cotă unică, astfel că la fiecare 100 lei venit, 81,8 lei reprezintă impozite pe salarii. “E o sumă. Dacă s-ar reveni la nivelul din 2005, respectiv cu 40%, şi fără modificarea contribuţiilor la asigurări, la 100 de lei venit ar fi 104,5 lei impozite şi taxe”, a mai arătat Rădulescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult