Acasa BusinessEconomic BNR intervine pentru leu

BNR intervine pentru leu

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri un curs de referinta de 4,3048 lei pentru un euro, nivel cu aproape cinci bani mai mic decat cel din ziua precedenta. Joi, un euro a fost cotat de banca centrala la 4,3537 lei, dupa ce miercuri a atins nivelul istoric de 4,3688.


Avand in vedere ca nimic spectaculos nu s-a intamplat in economia Romaniei de miercuri pana vineri (care ar fi putut determina aprecierea monedei nationale), singura explicatie plauzibila ramine aceea ca BNR a intervenit pe piata valutara pentru “a aduce” cursul in jurul valorii de 4,3 lei/euro. Reamintim, dupa ce Guvernul a anuntat majorarea TVA de la 19% la 24%, cursul “a luat-o razna”, de la 4,2808 lei/euro (pe 25 iunie), la 4,3257 lei (luni, 28 iunie, in prima zi de tranzactionare dupa anunt). „Este normal ca fiind atata zarva in jur, el (n.r. – cursul de schimb) sa fi fost antrenat in acest joc si sa o ia putin in sus. Asta nu inseamna ca de acum incolo asta e tendinta”, a spus, pe 28 iunie, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Ceea ce s-a si intamplat: „tendinta n-a mai fost aceeasi” la doua zile dupa declaratie. „In deschiderea sesiunii de tranzactionare (n.r. – de vineri) euro era cotat la 4,3370 – 4,3400 lei, insa imediat dupa aceea moneda nationala s-a inscris pe o panta de apreciere destul de accentuata, care a dus leul pana la nivelul de 4,3000-4,3020 lei pentru un euro”, a declarat dealerul unei banci comerciale, conform Hotnwes. Acesta a aratat ca evolutia monedei nationale s-a datorat, in principal, aprecierii euro in raport cu dolarul, de la 1,22 dolari pentru un euro la 1,25 dolari pentru un euro, care a incurajat apetitlul la risc al investitorilor, si a intaririi monedelor din regiune. El se asteapta ca leul sa isi continue aprecierea si in perioada urmatoare, in conditiile in care FMI va aproba acordarea celei de-a cincea transe din acordul stand-by. „Depinde insa foarte mult de ceea ce se intampla in regiune. Aprecierea leului a venit pe fundalul unor conditii propice. Parctic, au fost conditii care au facilitat aprecierea leului, e vorda de euro, care s-a apreciat in raport cu dolarul, de la 1,22 dolari/euro la 1,25 dolari/euro, si de monedele din regiune, care s-au apreciat la randul lor”, a mai spus dealerul citat.  

Leul a castigat teren si in fata monedei americane, ajungand la 3,4414 lei pentru un dolar, de la 3,5420 lei pentru un dolar, cat era joi. Francul elvetian a fost cotat vineri la 3,2303 lei, cu 7,86 bani mai putin decat in ziua anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,9143 lei, dupa ce joi cursul BNR era de 4,0111 lei pentru 100 de yeni. Gramul de aur costa vineri 133,99 lei, in timp ce joi fusese cotat la 141,34 lei.

0 comentariu

Rasputin 21-10-2010 - 17:40

dece să ne mirăm?
Citez pe Medvedev:
– „am convocat fostul preşedinte moldovean (voronin n.n.) şi conducatorul transnistrean”.
Da. Servitorii sunt convocaţi nu sunt invitaţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS