Acasa BusinessEconomic BNR: Leul, la un nou minim istoric

BNR: Leul, la un nou minim istoric

scris de A.B.
4 afisari

Leul s-a depreciat vineri, la un minim istoric, în raport cu euro, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de 4,4265 lei, în creştere cu 1,00 bani (0,23%) comparativ cu valoarea stabilită în şedinţa anterioară, de 4,4165 lei pentru un euro.

euro

foto: napocanews.ro

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de dolarul american, BNR afişând un curs de 3,4141 lei, mai mare cu 0,68 bani (0,20%) faţă de cursul anunţat joi, respectiv 3,4141 lei, iar gramul de aur a fost cotat, vineri, la 173,8657 lei, în scădere cu 0,5549 lei (0,31%), comparativ cu valoarea de 174,4206 lei, stabilită în şedinţa precedentă.

Daniel Dăianu, profesor SNSPA, a explicat că unul dintre factorii care duc la această volatilitate este faptul că asigurările date de grupurile bancare mari,  care vor menţine expunerea pe România, sunt discutabile deoarece sunt date care arată ieşiri de fonduri şi sunt date, totodată, care arată că unele bănci doresc să-şi reducă activele în România.

“Acest fenomen nu este surprinzător însă. El face parte din ceea ce în Europa în domeniul bancar se numeşte deleveraging. Dezintermedierea nu s-a terminat în Europa şi băncile au şi mari dificultăţi în a se capitaliza mai bine. Ele îşi spun că fără capitalizare, pe care nu o pot obţine, nu pot să crească creditarea sau să o menţină în condiţiile noilor reguli prudenţiale. Există un război teribil acum pentru cum să se aplice noile reguli prudenţiale. Acestă dezintermediere se simte şi în România. Nici nu avem o prezenţă autohtonă în sistemul bancar care să nu fie supusă unor optimizări la nivel regional, la nivel european şi care să permită menţinerea expunerii, a explicat Dăianu.

El a apreciat că este un curent de profunzime care nu are cum să nu se simtă în România şi a subliniat că un alt motor al deprecierii leului este legat de ceea ce se întâmplă în Grecia.

„Drama zonei euro continuă şi nu avea cum să se sfârşească prin injecţiile de lichiditate efectuate de Banca Centrală Europeană. Mare parte din acei bani s-au întors în plasamente la Banca Centrală Europeană, nu în creditare.

Chiar achiziţiile făcute de obligaţiuni suverane spaniole şi italiene, aţi văzut că au fost făcute de băncile, mai ales, din Italia şi din Spania. Deci nu s-a uşurat situaţia finanţării bugetelor publice. Ceea ce s-a întâmplat în Grecia a depăşit aşteptările rele, plus chiar alegerile din Franţa au făcut pieţele să fie mai schizofrenice.

Noi ştim că atunci când zona euro este mai suferindă există o presiune pe valutele locale, adică şi zlotul şi forintul maghiar şi leul. Este un context nefavorabil combinat cu o dezintermediere, care şi ea (dezintermedierea n.r.) este legată de un context şi noi o simţim mai mult decât în Polonia, unde sectorul bancar are o prezenţă a capitalului autohton mai puternică. Toate acestea le simţim”, a explicat profesorul SNSPA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult