Acasa BusinessEconomic BNR propune amnistie fiscală

BNR propune amnistie fiscală

scris de Roland Catalin Pena
2 afisari

Este pentru prima dată când Banca Naţională a României (BNR) propune, prin intermediul unuia dintre membrii Consiliului său de Administraţie, amnistie fiscală. Până acum, cel mai “vajnic” susţinător al amnistiei fiscale a fost Dinu Patriciu.

bani-euro-4Prof. univ. dr. Nicolae Dănilă, membru în CA al BNR, a susţinut, în cadrul prezentării “Economisirea şi perspectivele creşterii economice”, pe care a avut-o, recent, la Constanţa, că “stimularea economisirii interne trebuie să fie prioritară într-un mediu economic şi politic favorabil ei”. “Am în vedere o acţiune asupra factorilor determinanţi ai economisirii în România, cu efecte pe termen lung (…): politicile fiscale: economisirea publică şi cea privată, tema amnistiei fiscale şi aducerea în ţară a economisirilor românilor plasate în străinătate”, a spus Dănilă.

De remarcat, nu este singura propunere făcută de Nicolae Dănilă, alţi factori avuţi în vedere referindu-se la “determinarea persistenţei comportamentului de economisire; variabilele legate de venit (există o relaţie in forma de “U” între economisire şi nivelul veniturilor pe locuitor); diminuarea incertitudinilor macroeconomice (inflaţia erodează economisirea în stoc, la inflaţie mare sunt dobânzi mai mari care pot induce creşterea economisirii); accesul la finanţare şi dezvoltarea pieţelor financiare; rata dobânzilor din economie; factori demografici”.

Este, practic, pentru prima dată când BNR face referire la amnistia fiscală.

Reamintim, fix acum un an, omul de afaceri Dinu Patriciu spunea că amnistia fiscală este una dintre soluţiile care ar contribui la ieşirea ţării din criză. “Doar în Elveţia e vorba de 18 miliarde de euro veniţi din România, potrivit statisticilor unor bancheri. Stau degeaba acolo, pentru că noi îi fugărim pe corupţi, în ghilimele, de fapt pe toţi oamenii de afaceri din România”, spunea Patriciu într-un interviu televizat.

În plus, la sfârşitul lunii iulie 2010, oamenii de afaceri au propus reprezentanţilor FMI un program de repatriere a sumelor plecate din România, printr-o taxare scăzută. Ion Ion Ţiriac a propus Fondului Monetar Internaţional, în cadrul întâlnirii dintre delegaţia instituţiei internaţionale la Bucureşti şi oamenii de afaceri, amnistia fiscală. Mai exact, Guvernul să demareze un program pe o perioadă determinată, prin care sumele plecate din România să se întoarcă în ţară, prin aplicarea unui impozit redus.

FMI nu a comentat măsura, la acel moment, dar a catalogat-o drept interesantă.

Cel mai recent exemplu este cel al Italiei, care a aplicat programul privind amnistia fiscală în perioada 15 octombrie 2009 – 15 aprilie 2010.

3 comentarii

gogu 18-05-2011 - 14:10

Dupa vizita papei evreu in Romania, acesta este al doilea moment cu adevarat important din istoria ultimilor 21 de ani. Daca se va ttranspune in practica, evident. Argumentele le puteti cauta si singuri, ca stiti sa cititi !

digital 18-05-2011 - 14:25

si ce momente orgasmice mai ai tu asa, mai gogule in vietisoara ta?!

digital 18-05-2011 - 14:28

asta cu delaratiile bnr-ului este ca si declaratia lui base din parcarea supermarketului,cand asi cumpara el apa plata si facea referiri la aplicarea hotararilor judecatoresti in Romania!

mai sunt multi botanisti in tara asta???!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult