Acasa BusinessEconomic BNR stabileste din iunie pretul “corect” al caselor din Romania

BNR stabileste din iunie pretul “corect” al caselor din Romania

scris de Ziua Veche
11 afisari

Romanii vor afla incepand din luna iunie cat va costa oficial metrul patrat construit de locuinta. Prin colaborarea dintre Institutul National de Statistica, Uniunea Notarilor si Banca Nationala vor fi transparentizate tranzactiile imobiliare prin lansarea indicelui oficial al preturilor locuintelor din Romania.


„Indicele va fi important si pentru Banca Nationala. Deocamdata, piata imobiliara nu este luata in calcul la stabilirea ratei inflatiei. In viitor, acest lucru s-ar putea schimba“, a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, pentru Capital.ro.

Publicatia atentioneaza ca voci din randul agentilor imobiliari se tem ca, daca nu va fi corect realizat, indicele ar putea provoca distorsionarea preturilor. Pentru inceput, indicii vor fi calculati la nivel national, pe tipuri de imobile, si vor avea periodicitate trimestriala. Pe masură ce vor exista serii mai lungi de date, urmeaza sa fie dezvoltate si statistici la nivel regional sau pe medii, cum ar fi urban si rural. Nu doar piata imobiliara va fi influentata de indicele INS, ci si sistemul bancar este interesat de rezultatele pe care le vor obtine statisticienii. In functie de acestea, ar putea fi modificate grilele de evaluare a proprietatilor luate in calcul pentru creditele ipotecare noi, dar si modul in care sunt raportate garantiile imobiliare deja existente in portofoliu. „Banca Nationala este interesata de indice, deoarece una dintre principalele noastre preocupari este inflatia. Deocamdata, piata imobiliara nu face parte din cosul de consum si, ca atare, nu este luata in calcul la stabilirea ratei inflatiei. Insa, pe viitor, acest lucru ar putea fi corectat“, a declarat, pentru Capital, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Lansarea efectiva a noului indicator vizeaza si ca romanii sa invete sa se raporteze mai degraba la suprafetele construite si/sau utile ale locuintei decat strict la numarul de camere si la alte criterii cum ar fi zona, starea si vechimea constructiei, acestea ramanand, desigur, valabile. Asta va duce, cred expertii citati de publicatia amintita, la o configurare mult mai rationala a preturilor din domeniu si la posibilitatea realizarii unor comparatii mult mai realiste intre orase, cartiere si intre apartamentele vechi si cele noi.

0 comentariu

Petre 11-10-2010 - 17:32

– Vanga despre misiunea planetară a României… Profeţiile lui Gupta Swami despre România…Biblia si Al Treilea Razboi Mondial – Imparatia de 1000 de ani…. Romania, ocolita de apocalipsa din 2012… Un rabin în vârstă de 108 ani prezice venirea lui Mesia în zilele noastre…şi e vorba de Isus Cristos!:
http://cristiannegureanu.blogspot.com/2010/10/pe-11-noiembrie-ar-putea-incepe-un.html

Ioana 13-10-2010 - 04:52

Prostii!
Serviciile secrete si elitele stiu ei de ce lanseaza asemenea prostii. Se pregateste ceva.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS