Acasa BusinessEconomic Boc despre noua impozitare: Te uiti la ce are un om in curte si la venituri

Boc despre noua impozitare: Te uiti la ce are un om in curte si la venituri

scris de M.A.
6 afisari

Prim-ministrul Emil Boc a explicat, marţi seara, la TVR1, că Fiscul se „va uita în curtea” contribuabililor să vadă dacă au casă sau maşină de lux, pentru a aplica impozitarea veniturilor nedeclarate, de natură necunoscută.

Emil Boc

 Într-un interviu acordat televiziunii publice, premierul a explicat că impozitarea acestor averi se va face prin control indirect şi prin „metoda patrimoniului”, transmite Agerpres. „Controlul indirect este acela când faci o analiză a veniturilor şi cheltuielilor persoanei respective şi este metoda patrimoniului. Te uiţi la ce are un om în curte – are o casă foarte luxoasă, are o maşină de lux – şi te uiţi la venituri şi vezi că veniturile nu acoperă nici 10% din patrimoniul pe care îl are. Îl cheamă Fiscul şi îl întreabă: Dumneata, la Fisc, ai 100 de lei venituri, patrimoniul tău este de 1.000 de lei? Dacă nu poţi să justifici, diferenţa de la 100 la 1.000, ţi-o impozitez cu 16%, pentru că este un venit nejustificat”, a sus Boc.

Premierul a descris şi o altă modalitate de control, „metoda cheltuielilor”. „Ai venituri, iarăşi foarte mici, dar ai concedii în străinătate, maşini, la fel, de lux, cumpărături şi bijuterii şi alte lucruri de acest fel, foarte scumpe şi Fiscul te întreabă: Veniturile tale sunt de 100 de lei, bijuteriile, vacanţele, concediile, maşinile sunt de 300 de lei? Nu poţi să justifici de unde ai aceşti bani, diferenţa o plăteşti prin impozitarea cu 16%”, a mai arătat şeful Guvernului.

Un departament din cadrul ANAF va verifica persoanele cu venituri foarte mari şi va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natură necunoscută, estimate prin metode de control indirect, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, după şedinţa de Guvern din 23 decembrie. Acesta a arătat că va fi impozitată diferenţa între veniturile declarate şi situaţia fiscală personală, stabilită pe baza metodelor indirecte de control – metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimonială, urmărindu-se discrepanţele între venituri şi cheltuieli şi elementele de creştere de avere, în condiţiile inexistenţei unor venituri corespunzătoare, declarate Fiscului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult