Acasa BusinessEconomic Boc pregateste o noua aberatie: Castigi 30.000 de lei, dai 25.000 la stat

Boc pregateste o noua aberatie: Castigi 30.000 de lei, dai 25.000 la stat

scris de Ziua Veche
2 afisari

Persoanele care au venituri din activitati independente vor raspunde in solidar cu firmele cu care lucreaza pentru contributiile sociale şi impozitele datorate daca banii incasati vor fi asimilati castigurilor salariale, potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal, scrie Mediafax.

 

 

„In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta se aplica regulile de determinare a impozitului şi a contributiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza. (…) Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta in conformitate cu principiul prevalentei economicului asupra juridicului, daca sunt indeplinite criteriile prevazute la art. 7, alin. (1), pct. 2. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit şi contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate fiind datorate solidar de catre platitorul şi beneficiarul de venit”, se arata in proiectul de ordonanta, care ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie.

Astfel, in cazul firme platitoare aflata in insolventa sau care nu achita contributiile şi al carei patrimoniu nu acopera sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activitati independente, in care sunt incluse şi drepturile de proprietate intelectuala, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contributiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile incasate. La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului in jur de 25.000 de lei.

Proiectul de act normativ include o noua prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta şi veniturile asimilate salariilor in functie de „orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii”, definitie care ofera o marja de manevra extrem de larga inspectorilor fiscali.

In Codul Fiscal sunt reluate şi reformulate conditiile din normele metodologice in care o activitate este considerata independenta, dar sub forma criteriilor prin care o activitate va putea fi reconsiderata ca dependenta, iar veniturile vor fi asimilate salariilor.

„Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta daca indeplineşte cel putin unul din urmatoarele criterii: a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit şi respecta conditiile de munca impuse de acesta cum ar fi: atributiile ce ii revin şi modul de indeplinire a acestora, locul desfaşurarii activitatii, programul de lucru; b) in prestarea activitatii beneficiarul de venit foloseşte baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca şi altele asemenea; c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu şi cu capitalul propriu; d) platitorul de venituri suporta in interesul desfaşurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detaşare in tara şi in strainatate precum şi alte cheltuieli de aceasta natura; e) platitorul de venituri suporta indemnizatia de concediu de odihna şi indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit”, se precizeaza in proiectul de ordonanta.

Tot de la 1 iulie, cota de cheltuieli deductibile pentru venitul net obtinut din drepturi de proprietate intelectuala va fi redusa la jumatate, de la 40% la 20% din venitul brut, aceeaşi diminuare, de la 50% la 25% din venitul brut, urmând sa fie operata şi pentru venituri din crearea unor lucrari de arta monumentala.

 

 

0 comentariu

cercetas 20-10-2010 - 22:42

pai acu poa sa-si ia Falklandul inapoi si inca cu dobanda Scotia sau Irlanda

H2S04 21-10-2010 - 01:34

… e oare Londra aceeasi cu United Kindom?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult