Acasa BusinessEconomic Boc vrea banii de la Rompetrol

Boc vrea banii de la Rompetrol

scris de Ziua Veche
1 afisari

Premierul Emil Boc i-a mandatat, miercuri, pe reprezentanţii Guvernului implicaţi în litigiul cu Rompetrol Rafinare (RRC) pentru datoriile istorice ale companiei să continue procesul pentru a încasa întreaga sumă care trebuie recuperată şi să nu accepte transformarea în acţiuni a acestor restanţe, informează Mediafax. Mandatul premierului a fost acordat într-o discuţie cu miniştrii, la finalul şedinţei de guvern, după ce consilierilor ministeriali li s-a cerut să părăsească sala, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.„Consilierii au ieşit din sală, iar premierul şi miniştrii au avut o discuţie tehnică legată de cazul Rompetrol şi de posibile variante pentru soluţionarea conflictului. În urma analizei, premierul a cerut să se continue pe aceeaşi linie, în sensul ca reprezentanţii Guvernului să continue procesul şi nu accepte transformarea obligaţiunilor în acţiuni, ci doar banii”, au spus sursele.

Judecătoria sectorului 5 a respins, luni, contestaţia Rompetrol Rafinare la decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni înstrăinarea respectivelor bunuri, în condiţiile în care compania are de plătit datorii istorice de peste 500 milioane euro.

ANAF a instituit, în 10 septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, pentru a preveni înstrăinarea bunurilor respective, în condiţiile în care compania are de achitat datorii istorice reprezentând obligaţiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legată de o emisiune de obligaţiuni convertibile, în valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise în 2003 statului român în cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie, conversia în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat, care ar urma să redevină acţionar, însă cu unpachet minoritar.

Guvernul a anunţat că va contesta în instanţă decizia Rompetrol.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult