Acasa BusinessEconomic Bogdan Baltazar: “UE și România au nevoie de locurile de muncă”

Bogdan Baltazar: “UE și România au nevoie de locurile de muncă”

scris de R. C.P.
2 afisari

Pentru Uniunea Europeană, vremea relaxării fiscale s-a încheiat. După trei ani grei de criză, din păcate trebuie să strângă și mai tare cureaua și să cheltuie banul public cu atenție maximă. România nu face excepție, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusă în deciziile privind cheltuielile bugetare, spune analistul financiar Bogdan Baltazar.

Bogdan Baltazar: “UE și România au nevoie de locurile de muncă”

“În condițiile în care investițiile nu mai sunt prioritatea statului român, este cu atât mai important ca autoritățile să facă eforturi mult mai susținute pentru a atrage investitori privați, în special investiții străine care să aducă și bani la buget și care să creeze locuri de muncă, atât de necesare în vremuri de criză”, mai declară consultantul financiar Bogdan Baltazar.
Declarația a fost făcută în contextul în care România a semnat la Bruxelles Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul uniunii economice și monetare. Prin disciplina fiscală pe care o impune, tratatul este văzut ca un instrument care să ducă șa creştere economică durabilă, ocuparea forţei de muncă, competitivitate şi coeziune socială în Uniunea Europeană. În același timp, aceeași disciplină fiscală riscă să limiteze disponibilitatea statelor semnatare către investiții. “Este trist și revoltător faptul că România nu are proiecte “la cheie”, gata să pornească, iar investițiile străine directe sunt în cădere liberă. Știu un singur proiect major care poate fi implementat rapid, îl știe toată lumea, e vorba de proiectul minier de la Roșia Montană, o investiție directă de două miliarde de dolari. Totuși, răspunsul autorităților, oricare ar fi el, trenează de ani buni. Ce semnal dă România investitorilor, prin această lipsă de decizie? O țară în dezvoltare are nevoie de industrie, nu putem să supraviețuim doar prin construcția de mașini a celor de la Dacia”, susține Bogdan Baltazar.
Importanța industriei, în special a industriei extractive pe plan european este susținută și de recentul parteneriat pentru inovație în domeniul materiilor prime propus de Uniunea Europeană, care își propune să crească producția proprie de materii prime a Uniunii și implicit la scăderea dependenței de importuri. Parteneriatul, propus în ultima zi a lunii februarie, va coaliza statele membre, companiile și cercetătorii în efortul de a intensifica activitățile de explorare, extracție și procesare a materiilor prime.
În legătură cu această coaliţie europeană ce îşi propune să creeze noi locuri de muncă, şi Ion Popescu, președintele Confederaţiei Sindicale Naţionle Meridian, se declară un susţinător al investiţiilor: “Susținem cu tărie o revigorare a producției industriale în România, care ar fi o sursă sigură de creștere economică reală, pe termen lung. Industria extractivă are un potențial uriaș de dezvoltare și de creare de locuri de muncă, dar ea nu se poate face fără investiții masive. Cu bani de la buget, România nu poate decât să închidă mine, fără ca nici măcar să le ecologizeze. Banii privați sunt cei care pot redeschide minele, pe baze moderne și viabile”.

2 comentarii

Radu A. 05-03-2012 - 10:05

In Romanai nevoia de locuri de mucna este deja un disperata. la rosia Montana somajul acum este cam 80% moment in care sutn destul de multi oameni angajati pentru a reabilita patrimoniul din zona.Noi sutnem cei care pierd cel mai mult pentru ca nu dam drumu la exploatare

Marian 05-03-2012 - 13:25

Exact , in orice tara normala , cand se afla lovita de criza , pierd locuri de munca , bani si se afunda in datorii cel mai important este sa sti cum eviti ca tara sa intre in faliment , sa sti cum sa redresezi economia.Investitiile straine , locurile de munca oferite sunt primul pas care trebuie facut

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult