Acasa BusinessEconomic Bogdan Baltazar: Comunistii s-au refugiat in ecologismul isteric

Bogdan Baltazar: Comunistii s-au refugiat in ecologismul isteric

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Cunoscutul bancher explica pentru ziuaveche.ro de ce pledeaza public pentru proiectul Rosia Montana : Sunt de mult un adversar al ecologistilor extremisti.Convingerea mea e ca Transilvania si Romania merita si au nevoie de un asemenea mare proiect industrial si nu sa stam pe cel mai mare zacamint aurifer din Europa si sa ne uitam la el”, spune Baltazar. El recunoaste ca e platit pentru lobby-ul pe care il face, dar precizeaza ca nu banii au fost principalul atu care l-a manat in lupta.


 

M.P.T: Domnule Bogdan Baltazar credeti ca proiectul Rosia Montana are sanse de reusit in aceste momente de criza ?

B.B: Sigur ca da. Ar fi un factor extrem de important de depasire a crizei, fiindca la ora actuala investitorii sunt extrem de retinuti in general si prudenti. Asta presupune si o investitie mare; este o investitie cu un beneficiu important pentru statul roman ; e o investitie de 1,8 mld dolari realizata excusiv si practic de catre Rosia Montana Gold Corporation si de investitorul majoritar; ea ar produce venituri din operatiuni dupa finalizarea constructiei si exploatarii, in valoare de7,48 mld dolari si ar avea o contributie la economia Romaniei in valoare de 4,18 mld dolari, care s-ar imparti la bugetele locale si la cel national direct in suma de aproximativ 1,75 mld. dolari. O contributie directa ar fi inregistrata si prin bunurile si serviciile accesate de si catre furnizorii pietei romanesti, estimate la o cifra de 2,42 mld. dolari. Asta inseamna locuri de munca si salarii pentru romani.

M.P.T: Exista un termen de demarare al proiectului ?

B.B: Ne aflam in ultima faza de obtinere a aprobarilor. Pentru ca de trei ani se bate pasul pe loc la Ministerul Mediului, intrucat s-au obtinut citeva avize de urbanism, ceea ce nu era necesar. Acestea se iau atunci cand se obtine autorizatia de constructie. In fine, dar asa a hotarit ministrul Mediului de acum patru ani si asa s-a procedat. Compania a obtinut un certificat de urbanism, detaliat, fundamentat care este depus la Ministerul Mediului. Ministrul a promis ca este studiat si ca in maxim o luna se va deschide comisia de avizare tehnica. Aceasta va decide daca va da un aviz de mediu, cu precizarea ca aprobarea de mediu se va da in guvern, avand in vedere importanta proiectului.

M.P.T: Parlamentul european s-a pozitionat impotriva folosirii cianurilor in exploatarile miniere. In cazul Rosiei Montana pot exista impedimente reale legate de acest subiect?

B.B: NU. Exploatarea cu cianuri in conditii de deplina securitate si nu amatoristice, cum a fost in cazul exploatarii de la Baia Mare de acum zece ani sau chiar mai mult, nu prezinta nici un pericol, deoarece ea se realizeaza in module perfect inchise si deversarea se face intr-un lac de acumulare intr-o concentratie cu mult sub cea admisa de comunitatea europeana. Exploatari cu cianuri sunt in Suedia, Norvegia, tari care sunt mari campioane in protectia mediului. Ea se face in vreo cinsprezece tari europene. Repet: in momentul deversarii apei in iazul de decantare, concentratia este in proportie de 6mg la litru ceea ce reprezinta echivalentul concentratiei intr-o ceasca de cafea, iar dupa se mai degradeaza in continuare, pentru ca se dilueaza si mai mult.

M.P.T : De ce ati ales sa sprijiniti proiectul Rosia Montana ?

B.B: Datorita faptului ca sunt de mult un adversar al ecologistilor extremisti, dintr-astia, isterici ; fiindca mi-am dat seama, tot mai mult, ca dupa prabusirea socialismului real, adeptii socialismului real, comunistii, s-au refugiat pe o cale anticapitalista in acest ecologism isteric. Si cind au venit cei de la Rosia Montana catre mine, i-am primit foarte bine. Sigur am un contract, care prevede totala mea independenta fata de ei si sunt si platit. Precizez ca am castigat si de trei ori mai mult cu alte companii si nu banii sunt miza in acest caz, ci convingerea mea ca Transilvania si Romania merita si au nevoie de un asemenea mare proiect industrial si nu sa stam pe cel mai mare zacamint aurifer din Europa si sa ne uitam la el. In conditiile economice actuale aurul va deveni tot mai scump si va fi tot mai rentabil sa-l exploatezi. Va fi din ce in ce mai mult refugiul investitorilor in timpuri incerte si instabile cum sunt cele de azi. Deci o fac cu mare placere si luciditate.

 

M.P.T : Actualul guvern este pregatit sa faca fata proiectului?

B.B : Da. Este. Proiectul este sustinut cu conditia obtinerii avizelor de mediu, a descarcarilor arheologice din zona si ar fi singura modalitate de a reface aceasta zona, aceasta vale a plangerii care este acum zona Rosia Montana. Se vor derula programe de dezvoltare zonala, de mediu, de protectie a siturilor arheologice, de infrastuctura locala, de pastrare a patrimoniului, care acum nici macar nu exista. Proiectul acesta este singura sansa.

0 comentariu

Petre 16-10-2010 - 16:29

– Vanga despre misiunea planetară a României… Profeţiile lui Gupta Swami despre România… Pe 11 noiembrie ar putea începe un război mondial?:
http://cristiannegureanu.blogspot.com/2010/10/pe-11-noiembrie-ar-putea-incepe-un.html

zeitgeist 17-10-2010 - 23:42

Terorismul capitalisto-nazist???

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult