Acasa BusinessEconomic Borza: Producătorii de energie nu pot suporta taxa pe stâlp

Borza: Producătorii de energie nu pot suporta taxa pe stâlp

scris de S. P.
0 afisari

Producătorii de energie nu vor putea suporta taxa pe stâlp, care este „nesustenabilă şi împovărătoare”, a declarat avocatul Remus Borza.

Borza: Taxa pe stâlp nu este sustenabilă şi este împovărătoare

Borza: Taxa pe stâlp nu este sustenabilă şi este împovărătoare (foto: acomo.ro)

Taxa pe stâlp nu este sustenabilă şi este împovărătoare, erodează profitabilitatea Hidroelectrica. Performanţa financiată din 2013 nu se poate repeta în 2014. Taxa pe stâlp este aberantă din perspectiva incidenţei asupra unor construcţii, de exemplu tunele săpate în inima muntelui sau a unor utilaje instalate pe fundul lacurilor de acumulare. (…) Şi taxa pe apa uzinată este apocaliptică, parcă ar fi sfinţită din râul Iordan”, a spus Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, care administrează Hidroelectrica în perioada insolvenţei, în conferinţa „MEDIAFAX Talks about Energy”.

Avocatul Gabriel Biriş declara zilele trecute că taxa pe stâlp este cel mai anti-economic şi anti-naţional impozit din ultimii zece ani, iar nicio ţară „sănătoasă la cap” nu trebuie să permită impozitarea investiţiilor, măsura care descurajează şi alungă investitorii. În opinia sa, cele mai afectate domenii de această taxă sunt energia, agricultura şi logistica, iar parcurile industriale sunt victime colaterale.

Ministerul Finanţelor a înregistrat luni din declaraţiile companilor care trebuie să plăteasca taxa pe constucţii speciale suma de un miliard de lei, mai mult decât dublu faţă de estimările înscrise în bugetul pe acest an, a declarat marţi secretarul de stat în MFP Dan Manolescu.

El a afirmat că Guvernul a convenit cu FMI să treacă în buget o sumă mai mică din taxa pe construcţiile speciale însă estimările de încasări erau mai mari.

La sfârşitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta arăta că Guvernul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internaţional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale.

Şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de 1 miliard lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marţi, prima plată fiind efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

4 comentarii

digital 30-05-2014 - 12:16

păi ai făcut și plantat tu stâlpii ăia mă borzălăule?!
și chiar de-ar fi așa, plătești taxă sau impozit așa cum fiecare om plătește impozit pe bunurile lui!
reduceți cheltuielile astronomice cu personalul!

urbos 30-05-2014 - 12:17

Ia uite cum se vaita imputitii astia. Pe ei ii impovareaza, cacatii dreacu.

digital 30-05-2014 - 12:55

da borzălăul e și avocat și şeful firmei Euro Insol, ce tare e ăsta, duce și ăsta la funcții ca itistu care ține țara-n spate!
poate ține pe greabăn chiar stâlpii ăia!

Bulanas 30-05-2014 - 13:33

Saracii de ei! Da’ subventia pentru energie verde pot sa o suporte?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult