Acasa BusinessEconomic Budăi, despre renegocierea PNRR: Nu voi semna o astfel de reformă

Budăi, despre renegocierea PNRR: Nu voi semna o astfel de reformă

scris de Misu Andrei
98 Afisari

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a explicat luni, la Interviurile Digi24.ro, că nu își dorește renegocierea întregului Plan Național de Redresare și Reziliență, ci doar a procentului de 9,4% din PIB alocat pentru pensii. Acesta susține că fostul ministru al Fondurilor Europene a introdus în acest procent asumat în PNRR și pensiile speciale, fără a stabili concret despre ce pensii este vorba. 

„Oricine, un jurnalist, cetățeanul de pe stradă, poate să folosească expresia de pensii speciale oricând dorește, dar tu, ca specialist, când știi că din punct de vedere juridic nu există acest termen nu poți să îl scrii într-un document oficial. Din cauza acestei formule s-a înțeles că în acel procent de 9,4% trebuie să intre toate pensiile speciale și militare și restul. Ceea ce noi avem acum, ne costă 8,1% din PIB în această lună doar pensiile pe contributivitate, avem 1,2 % – pensiile militare și ordine publică și celelalte pensii pe alte legi – 1,3%. Iată că suntem deja acum la 9,3-9,4%. Un alt jalon spune – „rezolvarea inechităților”. Dacă noi deja suntem la 9,4, de unde mai rezolvăm inechitățile din sistem?”, a declarat ministrul Muncii.

Marius Budăi spune că atât el, cât și Partidul Social Democrat, nu vor o „renegociere pe ansamblu a PNRR.”

„Este un procent nerealist acel 9,4%. Noi nu vrem să scoatem reforma pensiilor de acolo, deși foarte mulți din specialiși ne cer acum să nu renunțăm la legea 127. Însă anumite chestiuni din interiorul unei reforme, de ce să nu le îmbunătățim? (…) Eu nu voi semna nicio reformă care să aducă sărăcie pentru cetățeanul român”, a declarat ministrul.

Acesta l-a criticat pe fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, despre care a spus că din „ministrul zero” a ajuns „ministrul -9,4%”, dar și pe fostul premier Florin Cîțu.

„I-au condamnat la sărăcie pe bunicii noștri până în 2070. (…) Uitați-vă la un ministru care a mai fost și în 2016 la fonduri europene și i s-a spus ministrul „zero”. Acum i-aș spune ministrul „-9,4” pentru că a condamnat la sărăcie și viitoarele generații de pensionari. (…) Eu nu fac altceva decât să mă lupt pentru oameni. Eu voi fi în confilict cu cei care doresc sărăcirea poporului român. Din moment ce Cîțu a semnat acel PNRR cu 9,4% (n.red. procent din PIB pentru pensii), eu zic că și-a dorit sărăcirea poporului român”, a mai declarat Budăi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult