Acasa BusinessEconomic Bulgaria exclude posibilitatea de a fi înlocuită de România în South Stream

Bulgaria exclude posibilitatea de a fi înlocuită de România în South Stream

scris de Ziua Veche
1 afisari

Înlocuirea Bulgariei cu România ca principal stat de tranzit în regiunea Balcanilor pentru gazoductul South Stream este practic imposibilă, consideră ministrul bulgar al Economiei, Traicho Traikov, citat de Novinite.


Temerile părţii bulgare privind un astfel de scenariu au fost amplificate de un memorandum semnat miercuri, la Bucureşti, de Gazprom şi Transgaz, pentru un studiu de fezabilitate care să analizeze trecerea South Stream prin România, notează Mediafax. Analiştii şi mass-media din Bulgaria au considerat că scopul discuţiilor cu România a fost de a presa Bulgaria să-şi îndeplinească promisiunile în proiectul South Stream. Rezultatul ar putea fi cel dorit de Rusia, întrucât, vineri, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, şi guvernul bulgar au convenit să înfiinţeze o compania mixtă, pentru construcţia secţiunii din Bulgaria a South Stream.

România ar putea, de asemenea, să beneficieze de pe urma South Stream. Cât despre temerile că România va înlocui Bulgaria în proiect, cred că şansele să se întâmple aşa ceva sunt insignifiante”, a afirmat Traikov, într-un interviu, pentru cotidianul 24 Daily, imediat după întâlnirea cu Miller. Discuţiile dintre România şi Rusia, începute în iunie, împreună cu negoicerile pentru includerea Macedoniei în proiect au amplificat temerile că gazoductul South Stream ar putea ocoli Bulgaria, ca urmare a blocării altor două proiecte comune de către guvernul bulgar, respectiv construcţia centralei nucleare de la Belene şi a oleoductului Burgas-Alexandroupolis.

În timp ce la nivel oficial Rusia a afirmat că România va fi doar aprovizionată cu gaze naturale prin intermediul South Stream şi nu va fi, probabil, o ţară de tranzit, mai multe publicaţii ruseşti au interpretat o declaraţie a premierului italian Silvio Berlusconi în sensul că Bulgaria cauzează probleme în implementarea proiectului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult