Acasa BusinessEconomic Bulgarii ne bat si la Agricultura

Bulgarii ne bat si la Agricultura

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Anul trecut, productia ramurii agricole a scazut cu 1,1% fata de 2008, potrivit datelor prezentate luni de Institutul National de Statistica. Nu suna chiar atat de rau daca te gandesti ca este criza, ca poate nu au mai fost facute investitii in acest domeniu sau ca a existat o restangere a activitatii ca urmare a lipsei de bani. Problema e productia la hectar.


Poate ca raportarile de pe vremea lui Ceausescu erau umflate, dar cele de acum, daca sunt corecte, ne spun ca am ajuns in Evul Mediu din acest punct de vedere. Mai exact, Romania a realizat in 2009 o productie de 2341 de kg de grau la hectar, semnificativ mai mica fata de Bulgaria unde a fost de 3190 kg/ha, Cehia – 5243 kg/ha, Franta – 7447 de kg/ha sau Marea Britanie – 8280 kg/ha. Iar pentru acest rezultat nu putem da vina pe clima sau relief. Situatia este asemanatoare si la porumb, unde realizam 3417 kg/ha fata de Bulgaria cu 4189 kg/ha, ca sa nu ne comparam cu tari mai dezvoltate, desi suntem pe primul loc in UE la suprafata cultivata. Iar bulgarii ne intrec si la cartofi, la floarea soarelui precum si la rapita, produsele mentionate in statistica INS. In acest fel se exlica poate importurile din Ungaria de muraturi sau de malai. De altfel cu Ungaria avem cel mai mare deficit comercial, de aproape 2 miliarde de euro, urmat de cel cu China de 1,7 miliade euro si cu Kazahstan, de 1,3 miliarde. Luam de la unguri componente pentru echipamente electronice si electrice in primul rand, iar in al doilea medicamente. Porumbul se afla pe locul cinci la capitolul produse care ne adancesc deficitul cu Ungaria. Deficitul cu China este creat in cea mai mare parte din echipamente telefonice, iar din Kazahstan importam combustibili.

0 comentariu

shanghai 11-10-2010 - 21:03

mister MAIOR este pregătit de serviciile britanice si finisat de cele americane

monsieur COLDEA este cel care a dus banii pentru eliberarea jurnaliştilor răpiţi

mos teaca 12-10-2010 - 09:03

si ce e rau ca maior a fost pregatit de americani? ai fi vrut pe cineva pregatit de rusoi?

si ce e rau ca coldea a dus banii pentru eliberarea jurnalistilor rapiti? ar fi trebuit sa-i lase sa fie casapiti?

Johny 16-10-2010 - 12:15

Sunt tare curios in ce calitate cere S.O.V. schimbarea sefilor serviciilor secrete(de inculpat sau de cetatea „onorabil”).Ce ma mira este ca nu a cerut si schimbarea Procurorului General si a celorlalti procurori care-l ancheteaza pentru faradelegile savarsite.Sper sa-l vad cat mai curand la „SPA-JILAVA”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult