Acasa BusinessEconomic Buyology. Manipularea prin frică (II). Îngrozeşte-i ca să le vinzi mai bine!

Buyology. Manipularea prin frică (II). Îngrozeşte-i ca să le vinzi mai bine!

scris de Adrian Pătruscă
171 Afisari

Panica creată de la microfonul unui post de radio nu este patentul lui Ordon Welles. Cu 12 ani înaintea sa, un preot cu simţul umorului şi redutabil autor de cărţi poliţiste, a aruncat Londra în haos de la microfonul BBC.



Donald Rumsfeld

Donald Rumsfeld



A induce panica e primul pas. Al doilea e să-i determini pe oamenii îngroziţi să cumpere. Se numeşte Marketingul Fricii.

Scenariile panicii

Marketingul modern nu ezită să folosească aceste mecanisme, cu care cei doi geniali precursori doar s-au jucat de amorul artei. A inspira frica pentru a incita la cumpărare: ce altceva fac reclamele însângerate ale firmelor de asigurări? Sau ale producătorilor  de automobile care îşi promovează cele mai noi realizări în domeniul siguranţei pasagerilor? Sau ale firmelor de medicamente, care vestesc pericole de moarte în spatele oricărei indigestii sau răceli?

„Cu cât sporeşte bunăstarea unei societăţi, cu atât creşte şi insecuritatea”, constată Barbara Wall în „Troubling as it may be, fear sells”, articol apărut în International Herald Tribune.

„Companiile mizează pe anxietăţile noastre privind dezastrele naturale, pandemiile, obezitatea sau terorismul pentru a ne vinde un număr tot mai mare de produse şi servicii”, explică autoarea.

tamifluArticolul a apărut în noiembrie 2006, după isteria gripei aviare, în care milioane de galinacee nevinovate şi-au găsit sfârşitul. Nu am cunoştinţă de nici un articol al lui Wall pe această temă, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat gradul de alertă la 6 pentru gripa porcină în 2009. (Gradul 7 e maximum, pandemie globală). Asta în condiţiile în care, în întreaga lume, în cele trei luni de când se declanşase nebunia, se înregistraseră mai puţine victime decât la Bucureşti, într-o lună, ca urmare a accidentelor rutiere. Nu e de mirare că acţiunile Novartis au întregistrat un salt de 4% la bursă, doar la câteva minute după ce firma elveţiană a anunţat că a reuşit să producă un vaccin împotriva AH1N1. Pe acest fond de panică, fiolele lecuitoare se vând ca pâinea caldă. Pandemia a dispărut ca prin farmec, după ce vaccinurile s-au vândut rapid populaţiei panicate şi nimeni de la OMS nu s-a simţit dator să dea vreo explicaţie pentru atitudinea sa.

Scenariul este cunoscut şi verificat. În cazul gripei aviare, Donald Rumsfeld, secretarul de stat pentru Apărare al administraţiei Bush, s-a îmbogăţit cu câteva milioane de dolari din Afacerea Tamiflu. Rumsfeld deţinea acţiuni la Gilead, o societate pe acţiuni unde fusese preşedintele Diviziei de Cercetare şi unde a păstrat un pachet serios de acţiuni. Iar Gilead era asociată cu Roche, compania care a descoperit Tamiflu. Presa de acum şase ani anunţa că acţiunile Gilead au crescut cu peste 7% în urma campaniilor alarmiste privind gripa aviară. Cât despre similarităţile acestor scenarii cu mereu amorsata alarmă a terorismului şi cu ameninţătoarele arme chimice ale lui Saddam, care au dispărut subit după ce Irakul a fost invadat, aceasta este probabil doar o coincidenţă generată doar de influenţa Hollywood-ului.

Angoasa sfidează evidenţa

Frank Furedi, profesor de sociologie la Universitatea din Kent şi autor al lucrărilor „Politics of Fear”, „Culture of Fear” şi „Paranoid Parenting” afirmă că oamenii de afaceri sunt foarte talentaţi în a exploata anxietatea pentru a vinde. Chiar în condiţiile în care factorii care generează frica sunt contrazişi flagrant de realitate.

De exemplu, în condiţiile în care statisticile proclamă scăderea criminalităţii în ţările occidentale, piaţa pentru alarme de locuinţă şi produse de securitate personală cunoaşte o dezvoltare fără precedent. „Sprint-Nextel” şi „Verizon”, sunt două dispozitive care le permit părinţilor să supravegheze şi să urmărească telefoanele celulare ale copiilor lor pentru doar zece dolari pe lună. Mai uimitoare sunt costumele de Halloween cu GSP, pentru a supraveghea toate mişcările odraslelor, şi care s-au vândut ca pâinea caldă la magazinul Angels Fancy Dress din Londra, cu preţuri între 500 şi 945 de lire sterline bucate.

„Acesta nu e nimic altceva decât marketing”, zice Furedi. „Nu există nici o dovadă că răpirile de copii sunt astăzi mai numeroase decât – să zicem – acum 40 de ani. Dar părinţii sunt împinşi să cheltuiască sume uriaşe de bani pentru propria lor linişte mentală”.

Industria asigurărilor este printre cele mai acuzate că scoate bani grei din exploatarea fricii. Mark Stacpoole, director de investiţii la Fondul Hicox Insurance din Londra, crede mai degrabă că situaţia din industria asigurărilor este cauzată de competiţia aprigă, care obligă firmele să recugă deseori la soluţii bizare.

Aviva Insurance„Există tendinţa ca bărbaţilor tineri să li se perceapă taxe de asigurare mai mari la maşini, pentru că statisticile arată că aceştia sunt mai predispuşi să bea şi să conducă noaptea târziu, atunci când au loc majoritatea accidentelor. Aşa că”, spune Stacpoole, „Aviva Insurance a introdus un plan în care costul asigurării depinde de intervalele de timp ale zilei în care titularii poli’elor îşi conduc maşinile. Şoferii sunt monitorizaţi prin GPS şi taxaţi în consecinţă: cu cât mai devreme este condusă maşina, cu atât e poliţa mai ieftină”.

Inovaţia a ajuns principalul factor de dezvoltare în industria asigurărilor. „Nu e o coincidenţă că Progressive Insurance – unul dintre primii asiguratori auto din Statele Unite care şi-au bazat poliţele pe altceva decât vârstă şi sex – a înregistrat o creştere de 800% în ultimii 25 de ani”, zice Stacpoole, al cărui Fond deţine părţi atât din Aviva cât şi din Progressive.

3 comentarii

betivul 26-02-2011 - 20:26

cine e preotul ? ca de prelucrarea lui orson wells dupa celalalt wells,scriitorul, o stim…

GIGI 28-02-2011 - 09:43

EU ZIC SA BEM O BERE… SA NE ASIGURAM CA AVEM CEVA ALCOOL IN GLANDA…

Huhu Ciu 28-02-2011 - 10:10

Pai asta a facut Basescu si PDL, au manipulat pe romani prin frica, ca sa-i voteze!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult