Acasa BusinessEconomic Cȃnd va intra ȋn vigoare acciza la carburanți

Cȃnd va intra ȋn vigoare acciza la carburanți

scris de Laurentiu Banches
11 afisari

Premierul Ponta a afirmat că „în mod normal” acciza de 7 eurocenţi la carburanţi va intra în vigoare de la 1 aprilie, cȃnd nici Traian Băsescu nu se va mai putea opune.

Cȃnd va intra ȋn vigoare acciza la carburanți (foto:expressmagazine.com)

Întrebat într-un interviu la B1 TV, dacă noua acciză va intra în vigoare de la 1 aprilie, Ponta a spus: „În mod normal, da”. El a explicat că nici preşedintele Băsescu nu se mai poate opune introducerii acestei accize, iar şeful statului ştie acest lucru. Ponta a adăugat, ulterior, că amânarea fost „un mic dar” făcut preşedintelui pe finalul mandatului, iar o evaluare a veniturilor aduse bugetului de acciza la carburnaţi va fi realizată după primul semestru.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, 20 ianuarie, înaintea şedinţei BPN al PSD, că discuţiile cu delegaţia FMI nu vor privi şi măsuri prin care să fie compensată lipsa banilor cauzată de amânarea aplicării accizei la carburanţi. „Nu, nici vorbă. Nu se poate discuta până la 1 iulie. La 1 iulie tragem linie pe primul semestru şi vedem dacă suntem pe plus, pe minus faţă de ceea ce avem prognozat şi după 1 iulie, aşa cum se face de fapt în fiecare an”, a spus Ponta, potrivit mediafax.

El a arătat că abia atunci se va putea veni cu măsuri de rectificare pozitivă sau negativă, după caz. „Putem să venim cu măsuri de rectificare pozitivă, negativă, dar până la 1 iulie nici dacă am vrea nu putem. Plus că nu ştim cum stăm – sunt evaluări care trebuie confirmate pe primul semestru apropo de încasări, de cheltuieli publice. Deci nu asta discutăm”, a spus Ponta.

Într-o declaraţie din 12 ianuarie, premierul Victor Ponta opina că acciza la carburanţi va trebui majorată din luna aprilie, deoarece, dacă amânarea acestei creşteri va afecta negativ bugetul, Guvernul va fi obligat să renunţe la alte măsuri fiscale, precum scăderea contribuţiei de asigurări sociale. Preşedintele Traian Băsescu a declarat în 14 ianuarie că în curând va începe vizita la Bucureşti a delegaţiei FMI, menţionând, în acest context, că decizia sa este ca acciza suplimentară la carburant să nu se introducă. O misiune a FMI a sosit marți, 21 ianuarie,  la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Banca Mondială, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, vizită care se va încheia pe 5 februarie.

1 comentariu

pathfinder 21-01-2014 - 13:16

Bun.
Sa vedem cu cat vor creste preturile la mancare.
Ca acolo o sa-i doara cel mai mult pe votantii USL.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult