Acasa BusinessEconomic Câciu, despre modificările privind contractele part-time: Piaţa s-a adaptat

Câciu, despre modificările privind contractele part-time: Piaţa s-a adaptat

scris de Misu Andrei
63 afisari

Numărul contractelor part-time a crescut începând cu 5 septembrie şi, mai mult decât atât, a crescut valoarea acestora, iar acolo unde s-au transformat în contracte individuale de muncă lucrătorii vor primi mai mulţi bani, a afirmat, miercuri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Conform Ordonanţei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

foto: FACEBOOK

,,Piaţa s-a adaptat. Dacă în prima parte a aplicării măsurii am avut o scădere a contractelor part-time, dar evident, cam 70% s-au mutat pe contracte pe normă întreagă, începând cu 5 septembrie numărul contractelor part-time a crescut, dar, mai mult decât atât, a crescut valoarea contractelor part-time. Pentru a se înţelege foarte, foarte clar, această măsură este pentru lucrători. Acolo unde contractele part-time s-au transformat în contracte individuale de muncă, acei lucrători vor primi mai mulţi bani, pentru că este vorba de mai multe ore de muncă care sunt trecute pe contractul de muncă, se şi plătesc acele ore.

Pe de altă parte, transformarea contractelor part-time, care la început erau parte din salariul minim, acum, fenomenul pe care îl avem, ceea ce este pozitiv, este că se transformă în contracte part-time la un nivel mult mai mare, astfel încât totalul acelui part-time să fie cel puţin contravaloarea unui salariu minim„, a declarat Câciu, după şedinţa de Guvern, informează Agerpres.

Ministrul Finanţelor a subliniat că această măsură este benefică pentru lucrători.

,,Este bine pentru lucrători – şi este bine şi pentru modul în care mediul economic a înţeles. Aici avem de-a face cu două abordări – toată lumea a acţionat legal. Măsura aceasta nu a venit pentru că cineva funcţiona ilegal. Problema este că măsura asta convertise piaţa muncii într-o piaţă a sărăciei în muncă şi, atunci, asta a vrut Guvernul, până la urmă. Mediul economic, pe de altă parte, a primit sprijin de la Guvern şi mediul economic trebuie să ţină cont de acest lucru că, deşi într-o situaţie complicată prin care România trece, având deficite foarte mari, având datorie foarte mare – a găsit resursa ca economia să fie sprijinită în acest an. Evident, economia a răspuns pozitiv.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult