Acasa BusinessEconomic Când va adopta Parlamentul Bugetul de stat pe 2015

Când va adopta Parlamentul Bugetul de stat pe 2015

scris de A.A.
0 afisari

Bugetul de stat pe 2015 ar urma să fie adoptat în Parlament până pe 20 decembrie. Anunțul a fost făcut de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Când va adopta Parlamentul Bugetul de stat pe 2015.

Când va adopta Parlamentul Bugetul de stat pe 2015.

”Am discutat despre calendarul acţiunilor care urmează să fie derulate în legătură cu bugetul, deci negocierea dintre Guvern şi Fondul Monetar, apoi trimirea proiectului de buget la Parlament. În calitate de preşedinte al Senatului, acest lucru mă interesează în mod deosebit. Am discutat, în principiu, câte zile ar trebui să dureze dezbaterile în comisie, de fapt, în prealabil dezbaterilor, timpul alocat pentru depunerea de amendamente, apoi dezbaterea în comisie şi, sigur, ulterior, discuţia în plenul parlamentului şi aprobarea bugetului. Ne-am propus ca până în jurul datei de 20 decembrie, aceste lucruri să fie încheiate”, a anunţat Tăriceanu.

Întrebat dacă proiectul bugetului ar trebui să fie prezentat înainte sau după remanierea guvernamentală, acesta a arătat că ”în mod normal, bugetul trebuie prezentat pentru forma actuală, dacă vine astăzi”.

”Trebuie întâi terminată negocierea cu FMI, făcută formula definitivă a proiectului de buget şi, dacă acest lucru se face până la remaniere, vine pe forma actuală. Cu toate că, teoretic, fiecare ministru poate să vină cu propria lui viziune şi cu propria personalitate, marja de negociere nu este atât de mare pentru că deficitul bugetar îl cunoaştem, veniturile sunt cunoscute, deci ce poate să facă fiecare ministru este să îşi recentreze priorităţile în cadrul bugetului pe care îl are alocat”, a explicat preşedintele Senatului.

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, la întâlnirea de marţi cu premierul Ponta, au trecut în revistă câteva din subiectele politice importante, care fac parte din programul de guvernare şi care ar trebui să se afle pe agenda de lucru a Executivului în perioada următoare.

”Sigur, este posibilă o remaniere sau o restructurare a Guvernului, dar cred că mai important decât acest lucru este să discutăm despre temele politice. Temele politice cele mai importante şi care ar trebui avute în vedere în perioada care urmează sunt legate de proiectul de revizuire a Constituţiei, proiectul privind regionalizarea, proiectul privind legile electorale şi aici, cu precădere, pun accentul pe găsirea unei soluţii cât mai rapide care să permită votul românilor din străinătate fără niciun fel de defecţiune, până în 2016. Pe noi trebuie să ne găsească alegerile din 2016 cu această problemă rezolvată şi trebuie, de la începutul anului 2015, să activăm comisia de cod electoral, care să dea soluţia în aşa fel încât să nu intrăm în criză de timp”, a spus preşedintele Senatului.

El a menţionat, de asemenea, ca teme importante, finanţarea partidelor sau sistemul electoral. ”Toate aceste lucruri, care sunt convins că fac şi fac şi preocupările opoziţiei, vor trebui abordate cu precădere. Sunt cele mai importante chestiuni, care se găsesc şi în programul de guvernare”, a menţionat Tăriceanu.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat, pe 26 noiembrie, că bugetul va fi definitivat până la sfârşitul lunii noiembrie, urmând ca ulterior să fie discutat cu CE şi FMI, iar pe 10 decembrie va fi trimis Parlamentului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult