Acasa BusinessEconomic Caniculă: Ce condiţii trebuie să asigure angajatorii

Caniculă: Ce condiţii trebuie să asigure angajatorii

scris de M.A.
3 afisari

Angajatorii sunt obligaţi prin lege, în perioadele cu temperaturi extreme, când termometrul depăşeşte 37 grade Celsius sau în condiţii de umiditate mare, care pot fi echivalente cu aceste valori, să distribuie salariaţilor apă minerală, câte 2 – 4 litri de persoană/schimb şi să le asigure condiţiile minime necesare menţinerii sănătăţii.

Canicula - Ce conditii trebuie sa asigure angajatorii

Canicula - Ce conditii trebuie sa asigure angajatorii (foto: peakhealthadvocate.com)

Angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri”, a precizat inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, Inspecţia Muncii.

Acesta a mai arătat că, Inspecţia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, va controla respectarea măsurilor ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme. Controalele inspectorilor de muncă vor viza sectoarele economice în care se lucrează în spaţii deschise şi se desfăşoară activităţi ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eşalona ziua de lucru pe două perioade, transmite Agerpres.

Nerespectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult