Acasa BusinessEconomic Care este evaziunea fiscală în industria alimentară

Care este evaziunea fiscală în industria alimentară

scris de C.P.
15 afisari

Evaziunea fiscală din industria alimentară reprezintă, la ora actuală, 50-60% din totalul pieţei, fiind în continuare în creştere din cauza majorării TVA, a declarat marţi, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta, Sorin Minea.

Consider că medicii veterinari ar putea elimina evaziunea fiscală din industria alimentară prin trasabilitate şi împerecherea datelor de la nivel de producţie, respectiv cantităţile de carne şi lapte intrate şi cele ieşite. Toate acestea pot da un cuantum al evaziunii fiscale din România de astăzi. În prezent, evaziunea fiscală din industria alimentară reprezintă în jur de 50-60% din totalul pieţei, fiind în continuare în creştere din cauza majorării TVA’, a precizat Sorin Minea, la o întâlnire organizată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din industria alimentară şi cu reprezentanţii instituţiilor publice aflate în subordinea autorităţii.  Minea consideră că siguranţa alimentului înseamnă un control egal pentru toată lumea, nu unul diferenţiat.

‘Consider că măcar produsele de origine animală trebuie vândute în condiţii dictate de legea europeană şi nu într-o interpretare eronată a legii europene, iar cei care sunt în sistemul veterinar să aibă complet controlul siguranţei alimentului, dar să îl facă peste tot în piaţă. Consider că politicul nu are ce căuta în meseria de medic veterinar şi de control, iar legislaţia trebuie implementată de cei abilitaţi. Consider că trebuie rescris protocolul de colaborare dintre ANSVSA, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Sănătăţii fără intercalarea acestor controale, ca să nu mai asistăm la linşajul public în media a unor producători sau a unor vânzători de produse, care nu are legătură cu realitatea’, a subliniat şeful Romalimenta.

De asemenea, Sorin Minea a precizat că populaţia trebuie să fie încurajată să nu cumpere produse din locurile necontrolate de autorităţile veterinare. ‘Mă refer la târgurile tradiţionale şi pieţele libere care distrug industria României. Cei care vând produse tradiţionale sunt de multe ori fabrici reale. Oricine poate face produse tradiţionale dacă le declară şi o fac, problema este că sunt fabrici reale care nu s-au putut autoriza pentru că au avut planuri de investiţii şi au făcut derogări pe produs tradiţional şi înregistrare, dar ei produc 10-15 tone zilnic şi le desfac în condiţii care nu au nicio legătură cu legislaţia europeană sau cu cea românească. Jumătate din produsele tradiţionale sunt cumpărate de la Metro, schimbate etichetele, reafumate şi vândute cu etichete şi la preţ de tradiţionale. Nu se poate vinde carnea pe tarabe‘, a subliniat preşedintele Romalimenta.
În privinţa legislaţiei, Minea a afirmat că deşi există, aceasta nu este implementată corect. ‘Legea română spune corect că nu ai voie să vinzi porcul din gospodărie decât pentru autoconsum, dar nimeni nu controlează întrucât cei care ar trebui să facă acest lucru sunt politic puşi. Ceea ce s-a întâmplat de Crăciun cu vinderea porcului la poartă şi la şosea în orice ţară din UE ar fi fost exclus’, a mai spus şeful Romalimenta.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a organizat luni o întâlnire cu instituţiile publice aflate în subordinea sa, dar şi cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din industria alimentară şi ai crescătorilor de animale pentru prezentarea obiectivelor pentru anul 2012 în sistemul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult