Acasa BusinessEconomic Cartoful – Unde s-a scumpit/ieftinit hrana săracului

Cartoful – Unde s-a scumpit/ieftinit hrana săracului

scris de Doru Dragomir
0 afisari

Cartoful a fost sprijinul romanilor de-a lungul multor zeci de ani. In anii comunismului, „hrana saracului” ne-a ajutat sa trecem peste multe zile reci, iar acum, in criza, a fost fundamentul multor familii de romani. Mai mult, in ultimii ani, cartoful a dat inca o mana de ajutor romanilor. Cum? Prin pretul sau!

De la inceputul crizei si pana in prezent, cartofii s-au ieftinit in majoritatea judetelor din Romania. Concret, de la finele anului 2008 (cand se considera ca a inceput criza in Romania) si pana la finele anului trecut, pretul cartofilor a urcat in noua judete, dar a scazut in celelalte 32 de judete. La nivelul intregii tari, kilogramul de cartofi s-a ieftinit cu 14%, de la o valoare medie de 1,2 lei/kg la finele anului 2008 si pana la 1,03 lei/kg, la sfarsitul anului trecut.

Inainte de criza

Dupa cum afirmam anterior, ne ocupam de cartofi. Si prezentam pretul din fiecare judet, in anul 2008, respectiv, in anul 2011. Este vorba despre pretul mediu din anul respectiv. Astfel, la finele anului 2008, cand criza doar ne ciocanea vesela la usa, kilogramul de cartof costa peste un leu in mai toate judetele tarii. Doar cinci judete erau mai fericite. Cel mai bun pret s-a regasit in Hunedoara, unde cartoful s-a vandut, in medie, cu 0,89 lei/kg. La polul opus, cei mai multi bani scoteau din portofel brasovenii, care plateau pe cartofi aproape dublu, in comparatie cu hunedorenii.

Dupa trei ani

Dupa trei ani de criza, la sfarsitul anului 2011, clasamentul era total schimbat. Cei mai ieftini cartofi erau in Dambovita, iar cei mai scumpi in Caras – Severin (0,71 lei/kg, respectiv, 1,46 lei/kg). Ei, si ajungem la miezul problemei. In acesti trei ani, cea mai mare scumpire a cartofilor a avut loc in Caras – Severin, de la 1,11 lei/kg in 2008, pana la 1,46 lei/kg, in 2011. In cealalta parte a clasamentului, cea mai puternica ieftinire o regasim in Arges. Dar iata clasamentul complet: cum a evoluat pretul cartofilor in cei trei ani de criza (finele lui 2008 – sfarsitul lui 2011):


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult