Acasa BusinessEconomic Cât ar putea obține Enel pe activele din România

Cât ar putea obține Enel pe activele din România

scris de M. BÂTCĂ
1 afisari

Oferta Electrica, ofertă care a atras de la investitorii instituționali și cei de retail 435 milioane euro, ‘servește ca un indicator util al interesului investitorilor’ în activele energetice reglementate și arată că Enel ar putea obține două miliarde de euro sau mai mult pentru activele sale din România, conform analistului Cosma Panzacchi de la Sanford C. Bernstein Ltd, din Londra, transmite Bloomberg.

Enel

Cea mai mare ofertă derulată vreodată prin bursa românească — Electrica — ar putea sprijini eforturile Enel SpA de a-și vinde activele de producere a energiei din Slovacia și de distribuție și vânzări din România pentru 4,4 miliarde de euro (5,9 miliarde dolari), susțin analiștii.

Vânzările vor implica o participație de 64,4% în Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Energie, precum și 100% din acțiunile Enel România.

Directorul general al Enel, Francesco Starace, s-a angajat să vândă până la sfârșitul anului activele din România și Slovacia, pentru a întări bilanțul companiei italiene. Printre potențialii cumpărători se află Electrica, dar și fonduri de investiții, State Grid Corporation of China, RWE AG și Electricite de France.

‘Credem că acest eveniment are implicații indirecte, însă importante și pozitive, pentru Enel. Compania va realiza cu succes planul de vânzare a activelor’, a apreciat Panzacchi.

Un purtător de cuvânt al companiei germane RWE, Michael Murphy, a refuzat să comenteze posibila ofertă pentru activele Enel, așa cum a făcut și purtătorul de cuvânt al EDF.

Orice vânzare ar putea fi întârziată, după ce Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica și aflată în subordinea Departamentului pentru Energie, a anunțat că va deschide o acțiune împotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, în cazul vânzării de către Electrica a participației minoritare din fosta filială Muntenia Sud și va solicita companiei italiene plata unei sume de 521,583 milioane de euro.

Enel nu se așteaptă ca această acțiune să afecteze procesul de vânzare a activelor, a declarat un purtător de cuvânt al companiei italiene.

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde și Enel are obligația de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud către Enel.

Statul român are drept de preempțiune asupra diviziilor Enel din țară și nu a precizat dacă este sau nu interesat de active.

‘Activele de distribuție ale Enel în România ar putea fi preluate de investitori privați sau deținuți de stat sau de investitori români, dar este, de asemenea, posibil ca această intenție de vânzare să nu se materializeze”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Enel vrea să vândă și o participație de 66% deținută la compania slovacă de utilități Slovenske Elektrarne, printre potențialii cumpărători fiind grupul ceh CEZ.

În România, compania italiană deține trei foste filiale ale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv București, în Banat și în Dobrogea.

1 comentariu

Pribeagul 26-07-2014 - 16:39

ENEL a cumparat de la Statul Roman:
– in 2005, 51% din Electrica Banat cu 69.1 mil euro.
– in 2005, 51% din Electrica Dobrogea cu 42.7 mil euro.
– in 2007, 67.5 din Electrica Muntenia Sud cu 820 mil euro
Deci a cumparat activele in discutie? Cu cca 1 mld euro si spera sa le vinda cu cca 2 mld euro.

„Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) al Enel în România a urcat anul trecut cu 58 milioane euro, de la 231 milioane euro în 2012 la 289 milioane euro, potrivit datelor financiare anuale prezentate miercuri de grup.”

In cca 5 ani Enel si-a recuperat investitia.

Ce tara minunata avem! Pentru unii!

Este interesant sa urmarim ce va iesi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult