Acasa BusinessEconomic Cât are de plătit statul pentru nerespectarea condiţiilor de detenţie

Cât are de plătit statul pentru nerespectarea condiţiilor de detenţie

scris de D.P.
11 afisari

Ioan Băla, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că sunt în evidenţa instituţiei 57 de hotărâri ale CEDO prin care statul român este obligat să plătească 578.995 de euro şi respectiv 10.000 de franci elveţieni pentru nerespectarea condiţiilor de detenţie.
‘La nivelul ANP sunt în evidenţă hotărâri ale CEDO al căror obiect îl constituie încălcarea drepturilor persoanelor private de

Ioan Băla, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

libertate prevăzute în Convenţia Europeană în anul 2011 – 33 de astfel de hotărâri, statul român fiind obligat la plata sumei de 239.830 de euro şi 10.000 de franci elveţieni în echivalentul monedei naţionale. În acelaşi an, 2011, au fost înregistrate la nivelul instituţiei noastre un număr de 19 hotărâri care obligă statul român la plata a 278.615 euro, iar în 2012, până în prezent, avem cinci hotărâri în care statul este obligat la plata sumei de 60.550 de euro. În sinteză, sunt în evidenţă 57 de hotărâri pe care statul român este obligat să le plătească, cumulând o valoare de 578.995 de euro şi respectiv 10.000 de franci elveţieni’, a declarat Ioan Băla.
El a precizat că ANP nu deţine date certe referitoare la efectuarea concretă a plăţilor, întrucât punerea în executare a acestor hotărâri se face de Ministerul Finanţelor Publice, care transmite în momentul în care primeşte hotărârea CEDO către instituţia culpabilă solicitarea de a-i pune la dispoziţie materiale de cercetare, măsurile luate, dacă sunt persoane vinovate pentru aspectele imputabile, în vederea recuperării prejudiciului de la acestea. ‘La finele acestei săptămâni, o să avem o întâlnire cu agentul guvernamental, cu reprezentanţii Ministerului de Justiţie şi vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului şi grefierul şef al Secţiei a treia de la CEDO (…) în vederea analizării măsurilor care trebuie dispuse atât de către statul român, cât şi ale statului în raport cu forurile internaţionale, pentru a reduce numărul plângerilor pe care persoanele private de libertate în cazul nostru le fac către această instanţă’, a mai spus Ioan Băla.

2 comentarii

Aveo 22-03-2012 - 15:10

Bun, am inteles ca Romania fiind tara UE s-a angajat sa respecte niste standarde, inclusiv in ce priveste conditiile in care se face privarea de libertate. Obligatiile au fost cunoscute, suma care trebuie platita ca urmare a hotararilor CEDO este de peste jumatate milion Euro, cine se face vinovat de acest lucru? Eu, ca un cetatean oarecare mi-am platit la timp taxele si impozitele? Niste oameni platiti de la buget trebuia sa faca CEVA si nu au facut. Ca sunt de la ANP, ca sunt de la politie, ca sunt de la Parlament, ca sunt de la Guvern sau de oriunde or fi, nu are importanta, dar ma intereseaza ca i-a durut undeva pe respectivii ca statul roman este pus sa plateasca niste bani prin hotarari CEDO, producand o paguba bugetului. Normal ar fi ca acesti bani sa fie recuperati de la cei in cauza, nu tot de la po.pu.lime. Daca sunt vinovati, inclusiv de la Bala si subordonatii, de ce nu? Toti au fost platiti sa-si faca treaba, nu si-au facut-o cum trebuie, sa plateasca din buzunarul lor, din al statului.

gogu 22-03-2012 - 16:29

Eu as ridica o alta problema prin care populatia cinstita sa fie protejata de hoti. De ce eu trebuie sa suport, prin buget desigur, intretinerea unui detinut care a tâlhărit, a violat sau a produs alte daune. Nu este corect. Acesta ar trebui să-şi câştige întreţinerea prin muncă eficientă. Abia atunci ar trebui să se plângă şi numai de lipsa mâncării.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult