Acasa BusinessEconomic Cât au crescut datoriile românilor în ultimii ani

Cât au crescut datoriile românilor în ultimii ani

scris de Doru Dragomir
1 afisari

In ultima perioada, tot mai multe persoane ridica degetul acuzator catre autoritatile romane, invinuindu-le de cresterea alarmanta a datoriei externe. Invinuirea principala ar fi ca autoritatile s-ar fi imprumutat excesiv in ultimi ani, urcand datoria externa la aproape 100 de miliarde de euro.

Totusi, multi dintre cei care se alarmeaza zilnic despre datoria Romaniei nu vad un lucru mai mult decat important. Nu autoritatile sunt cele care s-au imprumutat excesiv, ci populatia si companiile. Circa doua treimi din datoria Romaniei reprezinta datoria privata, creditele luate de populatie si companii. Aici e pericolul real! In plina criza a datoriilor de stat, datoriile private au fost total eclipsate.

Econtext va arata care este nivelul datoriei private in fiecare stat din Uniunea Europeana. In plus, vom arata si cum a evoluat aceasta in ultimii zece ani (din 2001 si pana in 2011), aici fiind reala problema, in ritmul de crestere al datoriilor in ultima decada. Datele provin de la bancile centrale ale statelor europene.

Da, adevarata alarma nu este la nivelul datoriei guvernamentale. Alerta reala trebuie sa aiba in vedere imprumuturile luate de populatie si companii, in special din banci. Aici va fi adevarata problema! Aceasta este bomba sociala care ar putea exploda cat de curand. Deja incepe sa creasca numarul celor care nu-si pot plati la timp ratele.

In plina criza mondiala, cu preturi in crestere drastica, populatia are de platit rate si datorii tot mai mari. Dar haideti sa vedem cine s-a indatorat cel mai mult in ultimii zece ani. Prima pozitie este ocupata de bulgari, acestia au luat credite fara sa clipeasca in ultima vreme. Astfel, in 2001, datoria privata a bulgarilor se ridica de 47,6% din Produsul Intern Brut (PIB).

La finele anului 2011, datoria privata depasise cu mult PIB-ul Bulgariei, ajungand la 169,2% dinPIB. Ceea ce inseamna o crestere de 255,5% in acesti ani. Adica, o crestere de 3,5 ori. Pe a doua pozitie se plaseaza populatia si firmele letoniene, datoria acestora urcand de aproape trei ori in ultimii zece ani (avans de 184,6%, mai precis). Nu toate statele europene au insa aceasta problema, in unele, datoria privata s-a majorat intr-un ritm destul de usor. Mai mult, exista o tara unde datoria chiar a scazut in intervalul 2001 – 2011.

Romanii

In ceea ce-i priveste pe romani, datoriile acestora au crescut de nivelul de 30,4% din PIB in 2001, pana la 77,7% din PIB in 2011. Mai precis, datoria privata a romanilor a crescut de 2,5 ori in zece ani (155,6%, procentual). Dar iata pe ce loc se plaseaza Romania dupa evolutia datoriei private. Vezi datoria privata in toate tarile europene:

2 comentarii

nimeni 26-04-2012 - 12:39

bomba e o realitate .din ce in ce mai multi nu mai sunt in sa-si achite ratele .
nu numai cei care s-au imprumutat , sunt vinovati si trebuie sa plateasca .

bancile au facut si fac afaceri cu banii. in afaceri, nu intotdeauna castigi. valabil pentru toti , inclusiv pentru banci.

Pribeagul 26-04-2012 - 19:29

Un subiect foarte interesant.

“Nu autoritatile sunt cele care s-au imprumutat excesiv, ci populatia si companiile.”

Problema mi se pare ca nu-i pusa corect. Populatia avea dreptul sa se imptumute si sa faca ce vrea cu banii, statul, ca sa dea banii la fel de fel de hoti, nu.

Statul nostru “social” ? a ajuns la o datorie de 50 mld euro, bani pe care nu stim cum i-a cheltuit, dar dupa care platim acum o dobinda mare, cca 2 mld euro (bugetul sanatatii este cca 5 mld euro). Nu sunt bani? 🙂 🙂 🙂
Populatia are credite de cca 26,2 mld euro si de pozite de cca 24.1 mld euro; credite restante cca 1.8 mld euro.

Marea targedie si paguba a romanilor este ca au platit si poate mai platesc 20% dobinzi.

“Bancherii au avut in 2008 cel mai bun an de dupa 1990. Profitul net total al bancilor din Romania a urcat cu 67%, pana la 1,27 mld. euro. In ultimii patru ani bancile au incasat profituri de peste trei miliarde de euro.”

Toate aceste se intimpla in timp ce alte tarii practica la credite o dobinda aproape de… 0!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult