Acasa BusinessEconomic Cat valoareaza facturile tale

Cat valoareaza facturile tale

scris de Ziua Veche
7 afisari

Degeaba te bucuri ca ai incheiat un contract si ai vanzari daca nu ai ales partenerul de afaceri corespunzator. Aceasta pare sa fie invatatura de minte trasa de unele firme care au apelat la factoring sau, mai pe intelesul romanului, au incercat sa faca rost de bani din incasarea anticipata a facturilor prin vanzarea acestora unei companii specializate.


Daca ai avut proasta inspiratie sa vinzi unui agent economic care are deja datorii, firma de factoring il verifica si te refuza politicos. Iar aceasta daca nu esti chiar tu in situatia de datornic si atunci nici nu mai trebuie sa-ti verifice clientii. De asemenea, nu ai sanse prea mari sa vezi banii in avans pe facturi daca ai lucrat cu statul. Pe langa dificultatile legislative si de ordin tehnic, statul este considerat un client care nu prea isi plateste la timp datoriile. Cel mai cunoscut exemplu este cel al domeniului farmaceutic. 

Bani primiti cu intarziere de peste sase luni 

Companiile vand statului medicamente si isi vad banii uneori si cu intarzieri mai mari de o jumatate de an. In acest fel a ajuns compania Next Capital Factoring sa accepte doar 25-30% dintre clientii care au aplicat pentru serviciile de factoring. Pe langa situatia clientului si a clientilor lui, firma de factoring a tinut cont si de domeniul de activitate. Astfel, sectoare precum imobiliar sau cel bancar au fost clasificate ca fiind puternic afectate de criza, spre deosebire de cel alimentar care a fost vazut mai bine. Directorul general al Next Capital Factoring, Bogdan Rosu sustine ca anul trecut compania a reusit sa-si sporeasca profitul de patru ori, ajungand la 1,1 milioane de lei, cu toate ca piata de factoring din Romania a scazut cu 27,8% fata de anul anterior, ajungand la 1,3 miliarde de euro. Pentru anul acesta este estimata o crestere de 10-15% a pietei de factoring in conditiile in care bancile sunt inca reticente in a finanta companiile desi dobanzile par sa mai fi scazut. O firma poate sa incaseze anticipat de pe urma facturilor pana la 98% din valoarea nominala a acestora, restul fiind perceput de compania de factoring drept comision.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult