Acasa BusinessEconomic Câte miliarde au pierdut bogaţii lumii marţi pe burse

Câte miliarde au pierdut bogaţii lumii marţi pe burse

scris de B.C.R
2 afisari

Scăderea burselor înregistrată marţi, pe fondul datelor macroeconomice slabe din Europa şi al îndoielilor legate de succesul restructurării datoriei Greciei, i-a lovit puternic pe bogaţii lumii.

Warren Buffett

Astfel, numai într-o singură zi, 20 dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei au înregistrat o scădere a activelor lor de 11,3 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, citat de Agerpres. Averea miliardarului american Warren Buffett a scăzut cu 407,3 milioane de dolari, ajungând la 43,9 miliarde de dolari. Patrimoniul liderului mondial din industria siderurgică ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, s-a diminuat cu 918 de milioane de dolari, adică 4%, ajungând la 22,3 miliarde de dolari. Ca urmare a acestei dinamici negative, Mittal a căzut marţi din topul celor 20 cei mai bogaţi oameni ai lumii, situându-se pe poziţia 21, conform unui clasament Bloomberg.
Doi magnaţi europeni, retailerii Bernard Arnault, proprietarul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton S.A, şi Amancio Ortega, deţinătorul Inditex SA au pierdut împreună 1,2 miliarde de dolari. Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a pierdut pe fondul declinului de marţi al pieţelor 805,4 milioane de dolari, astfel încât averea sa a ajuns la 61,3 miliarde de dolari. În fine, averea fondatorilor Google Inc. Sergey Brin şi Larry Page s-a redus cu 560 milioane de dolari, după ce preţul acţiunilor Google a înregistrat o scădere de 1,5%.
Indicii bursieri din SUA au înregistrat marţi pierderi între 1,3-1,5%, în timp ce scăderea burselor europene a fost şi mai substanţială, între 1,8-3,6%. O astfel de dinamică negativă se explică prin apropierea zilei de 8 martie, termenul limită de depunere a cererilor de către creditorii privaţi pentru participarea la programul voluntar de ştergere a datoriei Greciei. În cazul în care se vor înregistra mai puţini participanţi decât cei 75% dintre deţinătorii de obligaţiuni ale ţării, Grecia s-ar putea confrunta cu un faliment necontrolat, care, potrivit experţilor Institutului Internaţionale de Finanţe (IIF), ar putea să producă pierderi zonei euro în valoare de 1 trilion de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult