Acasa BusinessEconomic Câte ouă ne-au lipsit în ianuarie şi februarie

Câte ouă ne-au lipsit în ianuarie şi februarie

scris de B.C.R
6 afisari

Producţia internă de ouă a fost de 220 de milioane de bucăţi în ianuarie şi în februarie, faţă de 225 milioane în perioada similară din 2011, în timp ce importurile s-au cifrat la 8 milioane de ouă, în cele două luni menţionate din acest an, comparativ cu 43 de milioane de ouă importate în ianuarie şi februarie 2011.

oua

Câte ouă ne-au lipsit în ianuarie şi februarie

Piaţa românească a înregistrat un deficit de 30 de milioane de ouă, în lunile ianuarie şi februarie 2012, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Acesta a provenit aproape integral din reducerea importurilor, potrivit informaţiilor furnizate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Acest deficit reprezintă circa 12% din necesar, dar care va fi acoperit în perioda martie-aprilie 2012, precizează UCPR.
Din cauza acestui deficit, preţurile de vânzare la poarta fermelor au crescut la 0,5 lei – 0,54 lei/ou, începând cu 27 februarie, faţă de un nivel mediu de 0,39 lei/ou înregistrat pe parcursul lunii februarie. ‘Preţurile de vânzare la poarta fermei au crescut în ultima perioadă datorită deficitului de ouă din piaţă. Creşterea s-a agravat din cauza viscolului care a împiedicat aprovizionarea magazinelor, ceea ce a dus la epuizarea stocurilor.

Refacerea stocurilor în magazine a crescut cererea pe o perioadă scurtă. În mod normal, în partea a doua a lunii martie, preţurile ar trebui să coboare la nivelul mediu din februarie’, menţionează UCPR. De asemenea, reducerea importurilor de ouă din ultima perioada a fost determinată de obligativitatea schimbării cuştilor la nivel european, care a dus la închiderea unor ferme în ţările care nu au reuşit modernizarea lor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult