Acasa BusinessEconomic Câţi bani va investi Bosch la Jucu (Tetarom III)

Câţi bani va investi Bosch la Jucu (Tetarom III)

scris de D.P.
3 afisari

Producătorul german de componente auto Bosch va concesiona, în judeţul Cluj, un spaţiu de producţie de 215.000 metri pătraţi pentru o investiţie în valoare totală de 77 milioane euro, potrivit datelor prezentate, joi, premierului Emil Boc de către conducerea companiei.

Grupul german estimează că investiţia va asigura, într-o primă fază, peste 300 noi locuri de muncă, transmite Guvernul printr-un comunicat.

Delegaţia Bosch primită la Guvern a fost condusă de Guenther Gauß, vicepreşedinte executiv al diviziei Automotive Electronics.

Premierul Emil Boc i-a asigurat pe reprezentanţii Bosch că proiectul de investiţie va fi sprijinit de Guvern prin acordarea unui ajutor de stat.

Bosch ar urma să îşi instaleze facilităţile de producţie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, parcul unde a funcţionat şi fabrica de telefoane mobile Nokia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, miercuri, odată cu anunţul privind preluarea facilităţii de producţie Nokia din Jucu de către producătorul italian de electrocasnice De’Longhi, că instituţia pe care o conduce se află în negocieri avansate cu un nou investitor, fără să precizeze numele acestuia. Tişe spunea că este vorba de un producător de componente auto care va investi 60 milioane de euro în fabrica din parcul Tetarom III şi va crea între 1.500 şi 2.000 de locuri de muncă.

Pe de altă parte, CJ Cluj a precizat încă din luna septembrie a anului trecut, când Nokia îşi anunţa plecarea din România, că negociază cu compania germană Bosch pentru o investiţie într-o fabrică de componente auto în parcul industrial Tetarom III. La acel moment, reprezentanţii CJ Cluj mai spuneau că negocierile cu germanii de la Bosch durau de peste zece luni.

Grupul Bosch este prezent în România din anul 1994 şi deţine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distribuţie de echipamente şi piese auto, echipamente termotehnice şi scule electrice), BSH Electrocasnice (import şi distribuţie de electrocasnice marca Bosch şi Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de maşini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth România de la Blaj, care produce scule electrice şi centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timişoara. Compania Robert Bosch SRL a realizat în 2010 o cifră de afaceri de 249,5 milioane de lei (circa 59 milioane euro), conform sitelui Ministerului Finanţelor Publice.

Grupul Bosch, cu vânzări de 47,3 miliarde de euro în anul fiscal 2010 şi circa 283.500 de angajaţi, este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie şi servicii, în domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum şi construcţii.

Grupul cuprinde pe lângă compania Robert Bosch GmbH aproximativ 350 de filiale şi companii regionale în peste 60 de ţări.

18 comentarii

Salut 04-02-2012 - 16:40

„Premierul Emil Boc i-a asigurat pe reprezentanţii Bosch că proiectul de investiţie va fi sprijinit de Guvern prin acordarea unui ajutor de stat.”

========================

Sigur ca da. In afara fortei de munca platita ca in Africa, mai vor si „ajutor de stat”. De la acelasi stat incapabil sa-si ajute cetatenii cei mai defavorizati.

Mache 04-02-2012 - 17:28

Ai perfecta dreptate. 🙂 Statul nu trebuie sa investeasca nimic in sprijinul unei afaceri ce poate aduce profit, mama lor de imperialisti! Statul trebuie sa fie concentrat exclusiv pe impartirea cat mai multor pomeni la toti milogii. Nenorocirea e e ca pentru a avea bani de impartit, ei trebuie castigati in prealabil… 😉

Salut 04-02-2012 - 17:35

Statul investeste in infrastructura, in facilitati, etc. Statul nu-i facut sa dea pomeni lui terchea-berchea din Germania. Da, daca tot e sa sustina pe cineva, atunci sa-si sustina cetatenii defavorizati, sau intreprinzatorii locali.

Mache 04-02-2012 - 19:28

Pai nu asta ziceam si eu? 😉 Hai sa nu nu acorde nici fel de facilitati fiscale investitorilor. Sa se limiteze doar la acorda sutinere defavorizatilor… Mi-a scapat mie, sau ai precizat de unde vor veni totusi banii de milostenie? 😉

Salut 04-02-2012 - 19:34

Tu stii sa citesti?
Daca stii, intelegi ceea ce citesti?

Nu de alta, dar pari un pic retardat…

Mache 04-02-2012 - 20:36

Mai Saliut,

Nu pot sa neg ca esti retardat.

Suferi cumva si de personalitate dedublata?! Vad ca in rarele momente de luciditate iti raspunzi singur la postari si te intrtebi daca esti in toate mintile… 😉 Bravo asta pare sa fie un pas in directia vindecarii… 😉

Ciu Huhu 05-02-2012 - 08:55

Mache, tu faci comert cu arme, pune acuma mina pe un pistol cu gloante de razboi, nu de cauciuc, deschide gura, baga teava in gura si trage, scapa Romania de un securist basist!

urbos 04-02-2012 - 18:03

Hahaha, cretinopatul Mache, care se crede capitalist, vrea bani de la stat pentru biznisu unui privat. Asadar milogu nu mai e ala de pe strada, ci insusi afaceristul, patronul. Te caci pe tine cu astia nene.

Mache 04-02-2012 - 19:34

Bey retardare cu urechi,

In zilele noastre capitalul e rar si scump. Ca sa-l atragi trebuie sa-i oferi ceva. In momentul asta Romania ofera doar o mare de paraziti si miluiti ai statului (ca tine de exemplu) ce pun o povara de peste 50% pe costuri.

E firesc sa incerci sa-i momesti pe potentialii investitori cu ceva stimulente fiscale.

Problema ta si a USL-asilor e alta: Ati juisat cand a pleacat Nokia pe motiv ca i-o puteati arunca in carca lui Boc. Acum ca piticul a gasit (sau s-au impiedicat aia de le, nu conteaza) alti doi investitori in locul Nokei faceti spume. Ce vrei? Tiganu’ tot tigan…

Europeanuul 04-02-2012 - 21:30

Lasa Mache ca statisticile investitiilor straine directe (ISD) atrase de Romania, 2004-2010 le gasim pe siteul BNR (anexa rezultatelor pentru anul 2010 spune tot).

In 2011, ISD au scazut sub pragul de 1,5 Mlrd (de la 8 Mlrd, in 2008!) Putem concluziona ca evolutia din ultimii 3 ani a fost dezamagitoare, ingrijoratoare. Nu au reusit sa acopere nici macar 35% din deficitul de cont curent!

Evolutia ISD este indicatorul care oglindeste perceptia strainilor fata de atractivitatea mediului de afaceri (respectiv aversiunea fata de risc). In perioada guvernului Tariceanu elementele principale de atractie au fost cota unica si procesul de convergenta la UE. Potentialul cererii pe piata interna (in paralel cu cresterea salariilor si a nivelului de trai) era atuul principal.

Volumul mic al investitiilor straine arata ca politicia fiscala a guvernului Boc (ridicarea taxelor si impozitelor, lipsa predictibilitatii creata de ordonante de urgenta peste ordonante de urgenta) a fost contraproductiva.

Nu e deajuns sa se mizeze pe atractivitatea pentru investitorii care cauta forta de munca eftina (Romania nu e o tara bananiera). Urmatorul guvern trebuie sa impuna cresterea competitivitatii produselor si serviciilor romanesti pentru a face fata concurentei internationale (vezi agenda Lisabona 2020).

Europeanuul 04-02-2012 - 21:39

Lincul cu statistiticile ISD, pentru cei interesati.

http://bnr.ro/Investitiile-straine-directe-(ISD)-in-Romania-3174.aspx

ValVerde 04-02-2012 - 17:54

Nu stiu ce inseamna „ajutor de stat” dar guvernele locale nu ar trebui sa fie indiferente sau ostile investitiei private. Comunitatea are de cistigat din plasarea intreprinderii pe teritoriul lor si e practica comuna ca guvernele sa faciliteze investitiile prin vacante de taxe sau taxe preferentiale, prin punerea la dispozitie a infrastructurii etc.

Guvernul NU trebuie sa se involucreze in afacerea propriu-zisa si trebuie sa creeze legi egale pentru toti investitorii.

Ajutorul ala dupa care plingi, nu cade din cer. Vine din taxele platite de cei care produc ceva. Asa ca daca stai cu mina intinsa la stat, ar trebui sa fi de partea celor care aduc investitia in tara. Altfel Statul atotputernic la care te uiti sa te ajute nu are alta solutie decit sa tipareasca bani sa dea la milogi. Stii cit valoreaza banii tipariti fara acoperire? Exact nimic. Si inflatia pe care o aduc, ii va gonii si mai departe pe putinii investitori care ar vrea sa produca ceva in tara milogilor ajutati de Stat

Salut 04-02-2012 - 18:34

Daca nu stii, de ce te bagi cu o postare de genul „bine e ca apa sa fie uda”?

Mache 04-02-2012 - 20:34

Intr-adevar ar trebui sa posteze si el ca tine, care incerci sa ne convingi cu disperare ca apa e perfect uscata si numai buna de sters praful de pe ea 😉 😉 😉 😉 😉 😉

Pribeagul 04-02-2012 - 19:15

Grupul Bosch: cca 300 de firme raspindite in cca 60 de tari; aproape 300 mii de angajati; infiintata de unul, Bosch, pe la 1886.

Probabil ca ar putea infiinta in oricare tara a lumii ar dori o o activitate in care sa munceasca 10 mii oameni.

Daca, sa zicem, statul roman s-ar ocupa sa realizeze o afacere de asemenea anvergura, viabila (stabila si sustenabila 🙂 ), (pazea, c-o face! 🙂 ) , cit l-ar costa? Hai, cine se incumeta sa faca o estimare?

Lui Bosch, statul probabil ii da:

Oarece utilitati. Cred ca este corect.

Oameni mai mult sau mai putin pregatiti. Cred ca este corect.

Il scuteste de impozit pe citiva ani. Si aceasta fapta cred ca este corecta.

Ce este de comentat? Companiile puternice vor da si salarii la nivel european (aproape 🙂 ).

Asa ca Bosch, spor la treaba!

Salut 04-02-2012 - 19:21

Sigur ca da.

Go, Nokia, go!

… And is gone! Cu ajutor cu tot!

Pribeagul 04-02-2012 - 20:12

Hai sa lucram, nu sa plecam. 🙂

tomi 05-02-2012 - 00:41

In atmosfera de instabilitate politico sociala,cu vagabonzii care ravasesc strazile rupind garduri,spargind vitrine,deci un hiliganism dub falsa definitie de revolutie,vezi si Egiptul a avut o revolutie si ce departe au ajuns,vor fi tot mai multe firme care vor impacheta si se vor deplasa spre alte meleaguri mai sigure.Dupa ploaia de injurii de genul celor lansate de neofascisti,cu jidanizarea tuturor firmelor straine si etichetarea lor ca sisteme de jefuire a populatiei in loc sa li se spuna sarutmina pentru o bucata de piine,cred ca chiar va sosi vremea cind vom plinge dupa acei investitori straini,asa cum milioane de romani pling dupa acele vremuri de aur ale comunismului cind fiecare avea loc de munca si un acoperis sigur…….
tomi

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult