Cati salariati sunt concediati pe secunda (analiza) | Ziua Veche
Acasa BusinessEconomic Câţi salariaţi sunt concediaţi pe secundă (analiză)

Câţi salariaţi sunt concediaţi pe secundă (analiză)

scris de Doru Dragomir
0 afisari

Economia Romaniei pare sa-si revina treptat, cel putin in anumite zone ale ei. In schimb, in alte zone, lucrurile se inrautatesc. Un astfel de domeniu bivalent pare sa fie piata muncii, unde numarul angajatilor creste incet, dar sigur, in mediul privat, dar scade in sistemul public.

Un fenomen a devenit extrem de clar in ultimele luni: romanii accepta mult mai usor si mai rapid un serviciu, chiar daca salariile sunt mai scazute, mai mici fata de acum trei – patru ani.

Astfel, de cateva luni bune, trendul s-a inversat pe piata privata a muncii. Odata cu declansarea crizei, numarul salariatilor a inceput sa scada treptat, dar aceasta tendinta s-a inversat incepand cu primele luni ale anului trecut.

Econtext va arata cum a evoluat numarul salariatilor din Romania de la inceputul crizei si pana in prezent. In toate trimestrele care s-au scurs de la inceputul crizei si pana acum (mai precis, incepand cu primele luni din 2009 si pana in mai 2012, acestea fiind cele mai recente date). Datele au fost obtinute de la Banca Nationala a Romaniei (BNR). In plus, va aratam si defalcat, cum a evoluat numarul angajatilor de la stat si din sectorul privat.

Criza si angajatii

In primul trimestru din 2009, in Romania erau 4,78 milioane de angajati. Din acestia, aproape 1,1 milioane erau salariati la stat. Numarul total al angajatilor a scazut constant, pana la inceputul anului 2011. Pana la aceasta data, piata muncii din Romania pierduse, in total, 660.100 de angajati (circa 15% din total). Ceea ce ar insemna un angajat la doua secunde! Astfel, la inceputul anului 2011, piata muncii din tara noastra totaliza 4,13 milioane de angajati.

Incepand insa cu aceasta data, numarul angajatilor incepe sa creasca. Dar aceasta crestere are loc doar in mediul privat, in timp ce numarul bugetarilor continua sa scda, chiar daca intr-un ritm mai temperat. Dar iata cati angajati mai sunt in sistemul privat si in cel de stat si cu cat scade numarul bugetarilor si cu cat creste cel al salariatilor din mediul privat:


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult