Acasa BusinessEconomic CE este nemulţumită de Ordonanţa privind creditele populaţiei

CE este nemulţumită de Ordonanţa privind creditele populaţiei

scris de Ziua Veche
0 afisari

Comisia Europeană (CE) a cerut explicaţii de la autorităţile române în privinţa prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 50/2010 referitoare la contractele de credit ale populaţiei. Demersul este premergător unei eventuale proceduri de infringement, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a confirmat că a început un dialog între Comisia Europeană şi autorităţile române referitor la prevederile OUG 50. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax încă din luna august, că băncile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement împotriva României dacă Ordonanţa 50/2010 nu va transpune exclusiv cerinţele directivei europene şi se va aplica şi contractelor de credite în derulare. De altfel, băncile au solicitat insistent la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice Ordonanţa privind contractele de credite pentru populaţie în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacerea contractelor în derulare.

Vom analiza recenta ordonanţă (Ordonanţa nr. 50/2010) pentru a asigura transparenţa în ceea ce priveşte ratele dobânzilor pentru contractele de credite de consum, pentru a asigura armonizarea totală cu legislaţia UE, mai ales în ceea ce priveşte neretroactivitatea”, se arată în scrisoarea suplimentară la acordul stand-by semnată de autorităţile române în luna septembrie.

Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult