Acasa BusinessEconomic Ce este ”taxa pe stâlp” și cum se aplică

Ce este ”taxa pe stâlp” și cum se aplică

scris de C.S.
320 Afisari

Guvernul Ciolacu a anunțat reintroducerea așa-numitei „taxe pe stâlp”, un impozit de 1,5% pe valoarea construcțiilor speciale, măsură care va afecta companiile din toate sectoarele economice, de la energie și telecomunicații până la agricultură.
Această măsură reînvie o taxă introdusă inițial în 2014 de guvernul Ponta și eliminată în 2017.

Impozitul pe construcții speciale este calculat prin aplicarea unui procent de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul firmelor la finalul anului anterior. Printre construcțiile vizate se numără:

Silozuri agricole
Antenelor de telecomunicații
Panourilor electrice și altor instalații industriale
Această taxă se aplică în paralel cu impozitul pe clădiri, însă valoarea clădirilor deja impozitate nu vă fi luată în calcul pentru taxa suplimentară.
Potrivit proiectului, taxa se vă aplica tuturor firmelor românești și străine care operează în România, cu excepția instituțiilor publice, fundațiilor și asociațiilor non-profit.

În 2014, „taxa pe stâlp” a fost intens criticată de mediul de afaceri pentru impactul negativ asupra investițiilor. În 2015, cota a fost redusă la 1%, însă măsura a fost considerată o povară fiscală inutilă. Eliminarea impozitului în 2017 a fost privită că un stimulent pentru dezvoltarea infrastructurii industriale.

Reintroducerea acestei taxe ar putea afecta planurile de investiții ale companiilor, crescând costurile pentru industrii esențiale precum energia regenerabilă, telecomunicațiile sau agricultura. Această măsură vine într-un context de creștere a cheltuielilor bugetare și aliniere la cerințele fiscale impuse de Uniunea Europeană.

Rămâne de văzut cum va reacționa mediul de afaceri la această decizie și ce măsuri compensatorii ar putea adopta guvernul pentru a atenua impactul fiscal asupra companiilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult