Acasa BusinessEconomic CE prognozeaza o revenire puternica a investitiilor in Romania

CE prognozeaza o revenire puternica a investitiilor in Romania

scris de Ziua Veche
0 afisari

Trendul actual sugerează o nouă creştere a arieratelor din Sănătatea spre sfârşitul anului din cauza problemelor structurale, deşi Guvernul a plătit două miliarde de lei sectorului contul acestora – se arată in Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene (CE). Documentul, citat de EurActiv.ro, arată că fondul de sănătate poate angaja cheltuieli care îi depăşesc bugetul, ceea ce reprezintă alte arierate.


Autorităţile au realocat fonduri în cadrul bugetului pentru a plăti arieratele acumulate şi vor folosi orice performanţă pozitivă bugetară în acest scop, arată analiza Comisiei Europene.

Prognoza CE presupune că autorităţile nu vor renunţa la măsurile de consolidare fiscală adoptate în iulie 2010, totuşi există riscuri care pot pune în pericol direcţia actuală. „Există presiuni puternice asupra autorităţilor să renunţe la măsurile de consolidare fiscală implementate în iulie 2010 şi să revină la politicile de cheltuieli nesustenabile. Acest lucru ar stimula cererea internă pe termen scurt însa costul va fi de reducere drastică a potenţialului de creştere pe termen mediu şi lung”.

Comisia Europeana mai estimează evoluţii pozitive ale economiei pe baza creşterii consumului şi a investiţiilor. „Dupa o reducere drastica în 2009 şi 2010, investiţiile ar trebui să îşi revină puternic cu 4,2% şi este de aşteptat să reprezinte principalul motor de creştere odată ce firmele îşi vor reajusta liniile de producţie pentru a răspunde cererii externe. Exporturile şi-au păstrat un nivel bun în 2010 şi împreună cu un salt al comenzilor industriale, aceste evoluţii se aşteaptă să redea încrederea companiilor. În plus, o absorbţie în creştere a fondurilor europene va oferi un stimul pentru investiţiile în infrastructură”, se arată în analiza experţilor Executivului de la Bruxelles.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult