Acasa BusinessEconomic Ce se întâmplă cu gazul din Azerbaidjan?

Ce se întâmplă cu gazul din Azerbaidjan?

scris de M.A.
8 afisari

Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a afirmat marţi că Turcia nu mai primeşte gaz din Azerbaidjan şi că soseşte mai puţin gaz decât era prevăzut din Iran, din cauza unor probleme tehnice.

Gaz- Azerbaidjan”Am fost informaţi că există o avarie la platforma de unde iese gazul din Azerbaidjan. Pentru moment nu mai primim gaz deloc din Azerbaidjan”, a declarat Yildiz, transmite Agerpres. În Iran este vorba de un compresor care a explodat, a indicat ministrul, precizând că aceste pene au făcut să scadă aprovizionarea cu gaz provenit din cele două ţări la o şeptime din volumul obişnuit. Iranul şi Azerbaidjanul furnizează Turciei 40 milioane de metri cubi de gaz pe zi. ”În pofida acestor dificultăţi, nu suntem într-o situaţie care să afecteze industria şi pe cetăţenii noştri”, a adăugat Yildiz, dând asigurări că Turcia dispune de planuri de salvare în caz de persistenţă a avariilor.

Turcia a semnat in decembrie un acord cu Azerbaidjanul pentru construirea gazoductului TransAnatolia, aruncand un nou semn de intrebare asupra fezabilitatii Nabucco, ce a avut inca de la inceput dificultati in a garanta un nivel de aprovizionare suficient. De asemenea, la sfârşitul anului trecut, Azerbaidjanul a anunţat că va lua o decizie privind ruta de export a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului gazeifer Shah Deniz catre Europa abia in primul trimestru al anului 2012, a anuntat directorul companiei nationale energetice SOCAR, Rovnag Abdullaiev.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult