Acasa BusinessEconomic Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice de la 1 ianuarie 2014

Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice de la 1 ianuarie 2014

scris de M.A.
0 afisari

Populaţia va primi 20% din energia electrică la preţul pieţei libere începând cu 1 ianuarie 2014, a declarat, pentru Agerpres, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice de la 1 ianuarie 2014

Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice de la 1 ianuarie 2014

De la 1 iulie 2013, populaţia primeşte 10% din energie la preţul pieţei libere, iar pe factură a apărut o nouă categorie de consum, respectiv consumul de energie activă concurenţială, care arată cantitatea de energie luată de pe piaţa liberă şi preţul acesteia. Măsura face parte din procesul de liberalizare totală a pieţei de energie, care prevede creşterea graduală, până la 31 decembrie 2017, a cantităţii de energie la preţul pieţei. Începând cu această dată, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti tarife reglementate, iar restul vor negocia direct cu furnizorii preţurile pe care le vor achita.

Potrivit lui Havrileţ, pe parcursul anului viitor vor fi bifate două etape din acest calendar. ‘La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la preţul de pe piaţa liberă, iar la 1 iulie 2014 ponderea va creşte la 30%. Acest lucru nu înseamnă neapărat şi o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evoluţia preţului pe piaţa liberă. De exemplu, acum, preţul pe piaţa liberă este doar un pic mai mare decât cel reglementat’, a explicat preşedintele ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei).

Calendarul va continua cu pragul de 1 ianuarie 2015, când 40% din energie va fi la preţul pieţei, urmând ca la fiecare început de semestru ponderea să crească cu 10%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult