Acasa BusinessEconomic Ce se întâmplă cu preţurile şi inflaţia în România

Ce se întâmplă cu preţurile şi inflaţia în România

scris de D.P.
7 afisari

Preţurile de consum au scăzut cu 0,34% în luna iulie 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

foto efin.ro

Preţurile de consum nu au mai scăzut din iunie 2012, când au consemnat o diminuare de 0,04% faţă de luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei nu a mai fost la un nivel atât de scăzut din august 2012, când s-a situat la 3,88%. În noiembrie 2012, rata anuală a inflaţiei s-a situat la un nivel apropiat, dar uşor mai ridicat, de 4,56%.

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (august – iulie 2013) faţă de precedentele 12 luni (august 2011 – iulie 2012), determinată pe baza IPC este 5,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,5%.

În iulie 2013, preţurile au scăzut faţă de iunie, pe fondul ieftinirii mărfurilor alimentare cu 1,62%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,48%, iar serviciile cu 0,28%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele şapte luni din 2013 a fost de 0,2%, faţă de nivelul de 0,3% consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ultimele 12 luni cel mai mult au crescut preţurile produselor nealimentare, cu 5,46%, în timp ce preţurile serviciilor au urcat cu 2,96%, iar cele ale produselor alimentare cu 3,90%.

De la începutul anului, cumulat pe şapte luni, preţurile au crescut cu 1,72% – la produse nealimentare cu 3,21%, iar la servicii cu 1,88%, în timp ce alimentele s-au ieftinit cu 0,12%.
Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

‘Probabil că la sfârşitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflaţia va intra în interval, intervalul de variaţie în jurul ţintei multianuale de 2,5% şi se va menţine în acest interval până la sfârşitul perioadei de proiecţie, în trimestrul II 2015’, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei.
Proiecţia curentă plasează rata anuală a inflaţiei IPC la 3,1% atât la sfârşitul anului 2013, cât şi la finele anului 2014, valori revizuite în jos cu 0,1 şi, respectiv, 0,2 puncte procentuale faţă de cele prognozate în Raportul asupra inflaţiei din luna mai.

11 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 12-08-2013 - 15:33

De la 1 septembrie bauturile alcoolice vor fi mai scumpe cu 41%. O sticla de votca de 40 de lei, va costa aproape 60. Asta va duce la aparitia pe piata a tot felul de bauturi contrafacute din alcool etilic si coloranti cancerigeni. Dragii nostri miliardari vor fi taxati pentru iahturile lor de-or sa ajunga sa mearga la „impinge tava” la cantina milei. Numai ca, autoritatile nu au cum sa ne deranjeze cu astfel de frectii. Noi, romanii nu vom iesi in strada nici pentru lady Gaga. Pot sa ne mareasca preturile si cu 1000 la suta ca nu o sa-i bagam in seama. Ei asta doresc, sa ne agite pe noi, oamenii cuminti, care stam in apartamente si asteptam de la Ponta si Crin sa „ne dea”. Si ei ne dau. Sfaturi, zimbete si ijnuraturi pentru Basescu. Atita timp cit am televizor si 1000 de canale, viata e buna. Si ce daca se maresc preturile? Las’ ca se mai gaseste de unele. La mare nu mai poti arunca un ac. E plin ochi. Rahatii baltesc printre „innotatori” si cei care se bucufra de „valuri. eram pe plaje acum doua saptamini si, o copila de cinci ani ii spune lui taica-su : tati vreau la vece! La care taica-su, plictisit si scirbit ii spune : si ce sa-ti fac eu? Du-te-n apa si fa!” Nu ne deranjeaza nici un fel de marire de preturi sau de inflatie. Ce-o sa ne faca? O sa ne ia gitul? Eee! Asta este. Acum usl-ul trebuie sa curete mizeriile lasate de pedeleu. Abia peste vreo treizeci de ani, usl-ul va reusi sa guverneze pe bune. Pina atunci, ei trebuie sa recupereze ce s-a furat si ciordit pe timpul lui Anastase. Chiar asa, nu se mai aude nimic de la madam Anastase. Se pare ca barbat-su o racorit-o bine.

ValVerde 12-08-2013 - 15:37

” De la 1 septembrie bauturile alcoolice vor fi mai scumpe cu 41%.”

===

Scade fervoarea bataioasa a camarazilor….moare patriotismul ortodox…unde se duce Dacia noastra !!!

pathfinder 12-08-2013 - 15:50

Traba cu scumpirea alcooalelor e nasoala.
Dar va fi ca la rusi: oamenii vor bea la fel de mult dar vor manca mai putin. Vor fi mai slim…

Oricum ValVerde treaba e groasa:
Whisky-ul e si mai scump si mai prost ca in US.
Vodka e mai proasta ca la rusi.
Berea nu are gustul din Germania.
Ciocolata nu are acelasi gust ca in Belgia….

Asta-i viata….?

ValVerde 12-08-2013 - 15:57

Chestie de gust…mie mi-a placut berea Ursus si vinul Castel Bolovanu’ si Domeniu Isarescu.
Berea din Germania nu imi place, vodca e buna oricum, ca tot te doare capul.

Camarazii or sa bea spirt medicinal dat prin piine, asa ca ar trebui sa scumpeasca si piinea.
Or sa-si tina ei entuziasmul revolutionar cit timp beau, dar activitatea va fi scazuta dramatic in ziua urmatoare cind vine mahmureala de metilic….

pathfinder 12-08-2013 - 16:07

Neeee….
Am norocul sa fiu din nordul tarii.
Altfel te doare capul dupa vodka ruseasca sau ucraineana…. 🙂

Da de Lacrima lui Ovidiu ce zici?

ValVerde 12-08-2013 - 16:15

„Da de Lacrima lui Ovidiu ce zici?”

===

Nu l-am probat. E pe „to do list” pentru data viitoare.

pathfinder 12-08-2013 - 15:41

Sfbsfhs esti sigur(a) ca lumea chiar pricepe ce scrii tu acolo?
In locul tau as scrie, pe bani buni, la o revista de umor.
Iti risipesti talentul pe aici…

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 12-08-2013 - 15:50

@patih bullanu;

O mai scris, dar afost remarcat ;
si, a obtinut ; a treia cizma !

ANCUTA 12-08-2013 - 16:21

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ
mai fetiscano, tu esti acasa?

Tache 12-08-2013 - 22:23

Ioan,8:44 ” Voi aveti de tata pe diavolul; si vreti sa impliniti poftele tatalui vostru. El dela inceput a fost ucigas; si nu sta in adevar, pentru ca in el nu este adevar. Oridecateori spune o minciuna, vorbeste din ale lui, caci este mincinos si tatal minciunii. ”
”Evreii sunt Marii Maestri ai minciunii !” Arthur Schopenhauer

Mugur Isarescu este inamicul public numarul 1 al poporului roman ! A distrus sistemul bancar al tarii, complet si total, dar nu poate fi urnit din functie, pentru ca este democratie. In nicio tara din lume nu s-a mai intamplat asa ceva !!! Ca un guvernator al Bancii Centrale sa lichideze sistemul bancar din tara respectiva. Poate romanii vor ajunge sa inteleaga vreodata cat de ”speciala ” este Romania. In nicio tara din lume n-a disparut flota comerciala a tarii respective. In 1989 Romania avea a 4-a flota comerciala din lume, ca marime !

http://ioncoja.ro/textele-altora/inamicul-public-nr-1/

Tache 12-08-2013 - 22:42

Ioan,8:44 ” Voi aveti de tata pe diavolul; si vreti sa impliniti poftele tatalui vostru. El dela inceput a fost ucigas; si nu sta in adevar, pentru ca in el nu este adevar. Oridecateori spune o minciuna, vorbeste din ale lui, caci este mincinos si tatal minciunii. ”
”Evreii sunt Marii Maestri ai minciunii !” Arthur Schopenhauer

Cum a fost posibil asa ceva ? Vreau sa dau si raspunsul la aceasta intrebare. Dupa 1989, Romania a devenit colonia Israelului, chiar daca au stiut sa se ascunda bine, sa jefuiasca si sa exploateze prin intemediari, astfel incat romanii sa fie in stare de permanenta confuzie, preocupati de circul politicii. Evreii au fost si sunt inca foarte puternici, asa ca nimeni nu i-a deranjat, cand s-au apucat sa maltrateze Romania. Ura evreilor fata de romani este veche de sute de ani. Iata ce spunea Mordechai Levy Marx, cunoscut drept Karl Marx, var primar cu bancherul Nathan Mayer Rothschild :

“Românii sunt un popor fără istorie, destinați să piară în furtuna revoluției mondiale. Ei sunt suporteri fanatici ai contrarevoluției și vor rămâne astfel până la extirparea sau pierderea caracterului lor național, la fel cum propria lor existență, în general, reprezintă prin ea însăși un protest contra unei mărețe revoluții istorice. Dispariția lor de pe fața pământului va fi un pas înainte.”

Karl Marx și Friedrich Engels, OPERE COMPLETE, vol. 8, pag. 229

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult